Novi premijerligaš FK Olimpik riješio višegodišnji spor sa slovačkim klubom MŠK Žilina

FK Olimpik Sarajevo novi je član Premijer lige Bosne i Hercegovine za takmičarsku sezonu 2020/21, a to je potvrđeno i krajem prošle sedmice, kada je Nogometni/Fudbalski Savez BiH dodijelio ovom klubu licencu za nadolazeću premijerligašku sezonu, piše Oslobođenje.

Novi/stari član elitnog ranga bh. fudbala je u postupku licenciranja uspio riješiti višegodišnji problem, u vidu međunarodnog spora slovačkog kluba MŠK Žilina u slučaju Admira Vladavića. Naime, 2013. godine Vladavić je nakon mjesec dana boravka u Žilini napustio klub i prešao tada u redove tima sa Otoke. U međunarodnoj parnici Žilina je dokazala da on za to nije imao pravo, odnosno da je prekršio svoj ugovor samoinicijativno, a u skladu s FIFA propisima prvi sljedeći klub koji je s njim potpisao ugovor je proglašen djelomično krivim.

S obzirom na to da je Vladavić okončao svoju karijeru i više nije član fudbalskog Saveza i FIFA, obaveza plaćanja presuđenog iznosa i kamata u cijelosti je spala na Olimpik.

Višesedmični pregovori sa slovačkim klubom u proteklom periodu rezultirali su nagodbom, što je Olimpiku donijelo značajnu finansijsku uštedu, a u konačnici i licencu za domaće takmičenje. Kako saznajemo, riječ je o poprilično velikom financijskom iznosu za bh. prilike, koji bi rezultirao totalnoj blokadi gotovo svakog premijerligaša. Bez sumnje, “Vukovi” su napravili veliki posao.

Rješavanjem ovog spora Olimpik je tako otklonio sve prepreke za nastup u Premijer ligi BiH, te se Klub u potpunosti posvećuje formiranju respektabilnog igračkog kadra za novu sezonu.