Novo saopćenje Granične policije BiH o prolasku državljana BiH kroz Hrvatsku

U novom saopćenju Granične policije BiH piše da su zaprimili informaciju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Hrvatske (MGP Doljani – MGP Metković).

“Povodom nedoumica građana, raznih spekulacija, kao i dezinformacija pojedinih medija, te navoda Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je demantiralo izjavu glasnogovornice Granične policije BiH, Franke Vican, o dopuštenom tranzitu državljana BiH preko Hrvatske do Neuma, obavještavamo javnost da je Granična policija BiH zaprimila informaciju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 28.6.2020. godine, da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Hrvatske (MGP Doljani – MGP Metković)”, piše u saopćenju GP BiH.

Napominju da je odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske, od 25. juna 2020. godine, propisano da državljani BiH koji odlaze u Hrvatsku dužni su boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

Iz GP BiH istakli su i da se mjera samoizolacije ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Obavještavaju da se prate službene informacije mjerodavnih institucija i da se iste mogu pronaći na službenoj Instagram stranici Granične policije BiH, kao i na službenoj stranici Granične policije BiH.