Oglasio se Fond zdravstvenog osiguranja RS-a: Respiratori su ispravni i kupljeni po odgovarajućoj cijeni

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske reagovao je na izjave opozicije o respiratorima koji su nabavljeni za vrijeme epidemije. Takve izjave iz Fonda su ocijenili uznemirujućim, netačnim i manipulatorskim.

Iz Fonda su izjavili da će se nakon olako plasiranih neistina, ti isti političari sakriti u mišiju rupu u kojoj su i bili za vrijeme pandemije kada se cijeli svijet i RS borio za zdravlje svakog pojedinca.

Oni su objavili informacije o svim nabavkama respiratora u prethodnom periodu kako bi, kako su kazali, javnost bila objektivno informisana.

Fond zdravstvenog osiguranja RS je za potrebe zdravstvenog sistema i s ciljem spašavanja života po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije ugovorio 165 respiratora različitih modela i konfiguracija.

– 85 respiratora, prenosivi sa pripadajućim kolicima, JX100 su ugovoreni po cijeni od 49.500 KM bez PDV-a;
– 30 respiratora, pneumatski električni, Boarav 5000 D ugovoreni po cijeni od 66.700 KM bez PDV-a;
– 50 ventilatora za intezivnu njegu, VG 70 ugovoreno po cijeni od 134.455,12 KM bez PDV-a.

Kada je u pitanju ova posljednja, najskuplja nabavka iz Fonda su rekli da se radi o “najkvalitetnijem modelu respiratora koji je u tom trenutku bio dostupan na svjetskom tržištu, ali i kod dobavljača.”

Upravo je o ovim respiratorima danas govorio lider PDP-a Branislav Borenović koji je kazao da su oni nabavljeni po četiri do pet puta većoj cijeni od tržišne.

Iz Fonda tvrde da je zdravstvena struka dala riječ o ovim medicinskim aparatima, odnosno da su rekli kako ovi respiratori ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namijenjeni za liječenje pacijenata na intezivnoj njezi.

“Situacija je nalagala da se brzo reaguje i Fond je od više provjerenih izvora kako u Kini, tako i u drugim zemljama stupio u kontakt da obezbijedi nabavku medicinske i zaštitne opreme, te su preko ovlaštene firme kao tehničke podrške uspjeli da nabave respiratore”, kazali su.

Oni naglašavaju da su se respiratori sa potrošnim materijalima prije pandemije u kineskim tvornicama mogli nabaviti po cijeni od 16.000 dolara, a u jeku pandemije nabavna cijena je “narasla” i do 70.000 dolara u zavisnosti od vrste respiratora.

“Tako da je nemoguće u jeku epidemije kada cijeli svijet nabavlja jednu te istu robu porediti cijene koje su bile prije epidemije, ili kada se medicinska oprema nabavlja u normalnim okolnostima”, odgovorili su oni na optužbe da su respiratori plaćeni po previsokim cijenama.

Iz Fonda naglašavaju da su uvjereni u ispravnost svih njihovih preduzetih aktivnosti, posebno iz razloga što je danas širenje koronavirusa u zajednici stavljeno pod kontrolu, a da je, pri tome, zdravstveni sistem u potpunosti očuvan.