Online kupovina: Šta se najviše kupovalo na OLX-u tokom pandemije

Cijeli svijet je promjenio obrazac ponašanja u raznim sferama pa i u kupovini koja je u većem procentu prešla na online sistem.

OLX.ba platforma za online trgovinu uradila je istraživanje, naime pitali su svoje kupce što najviše kupuju tokom pandemije.

Iako se kriza osjeti na svim sektorima neminovno je da je pogodila i biznis. Pandemija je prouzrokovala to da u budućnosti možemo očekivati više online poslovanja, manji utjecaj lokacije na poslovanje, a veća uloga dostave, više regionalno rašireno poslovanje i brzinu, kreativnost i direktan odnos koji kupci prepoznaju.

Komuniciranje

Poznato je da komunikacija danas predstavlja sve, stoga bez dobrog komuniciranja nema ni dobrih rezultata. Na osnovu istraživanja potvđeno je da kupci žele da se prodavaoci često oglašavaju te reklamiraju svoje proizvode. Tek petina kupaca smatra da kompanije ne bi trebale iskorištavati krizu za reklamiranje.

Online prodaja u krizi

Veliki broj prodavaoca naveo je da im je poslovanje otežano tokom pandemije. Međutim, kriza je uticala na promjenu navika, te kupci smatraju da će se kupovina promijeniti.

Skoro trećina kupaca je više nego inače kupovala online, skoro polovina kupaca smatra da će ubuduće kupovati online više nego ranije, više od trećine će kupovati i plaćati online više nego ranije.

Poznato je da postoje kupci skloniji online kupovini, te da taj segment raste, kao što postoje oni koji će se teško odlučiti da kupuju preko interneta.

Međutim, na bazi ovih i sljedećeg podatka, može se pouzdano očekivati povećanje obima potrošnje putem digitalnih kanala. Skoro polovina kupaca je tokom ove krize kupila novu vrstu proizvoda koju ranije nije kupovala online.

Proizvodi koji su se najviše kupovali tokom pandemije su hrana i piće, odjeća i elektronika. Ono što smatra većina prodavaoca jeste da će pandemija sve promijeniti, te da će online kupovanje u budućnosti biti veoma zastupljeno, podaci su OLX.ba platforme.