Opća bolnica u Sarajevu: Dvije uposlenice pozitivne na koronavirus, zatvaraju se dva odjela

Kako je za N1 potvrdio Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš, dvije uposlenice ove ustanove zaražene su koronavirusom.

On je kazao da se zatvaraju odjeli za ginekologiju i pedijatriju u ovoj bolnici. Radi se na tome da se pronađe rješenje za smještaj pacijenata, potvrdio nam je direktor bolnice.

Kako je potvrdio Kravić, zdravstveno osoblje ove ustanove bit će testirano u narednim danima.

Inače, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 527 uzoraka, od kojih je 26 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko – dobojskom, Tuzlanskom, Unsko – sanskom, Hercegovačko – neretvanskom i i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 41.569 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1188 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 965 pacijenata pacijenta, doksu trenutno aktivna 183 slučaja – oboljelih od COVID-19.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju da su na snazi mjere prevencije i lične/osobne zaštite čijim pridržavanjem svi zajedno možemo spriječiti širenje virusa.

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, izbjegavanje većih okupljanja, jednostavne su mjere čijim pridržavanjem možemo dati veliki doprinos u sprečavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”.