Općina Centar: Još 64 porodilje će dobiti novčanu podršku

U utorak, 30. juna 2020. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) načelnik Nedžad Ajnadžić će uručiti jednokratne novčane pomoći porodiljama sa područja središnje sarajevske općine.

U skladu sa instrukcijama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, uručenju pomoći prisustvovat će desetak porodilja, a jednokratne novčane pomoći za 64 porodilje će biti uplaćene na žiro račune. Ovom prilikom će biti uplaćeno 16.900 KM, od čega po 200 KM na račune 34 porodilje za rođenje prvog djeteta, po 300 KM na račun 20 porodilja za rođenje drugog djeteta, po 400 KM na račune devet porodilja po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, te 500 KM jednoj porodilji po osnovu rođenja blizanaca.

Osim jednokratnih novčanih pomoći, Općina je obezbijedila i higijenske pakete za novorođenčad koji sadrže prirodne proizvode (kupku, šampon i kremu za njegu kože). Ovaj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 100.000 KM te dodatnih 20.000 KM za nabavku higijenskih paketa.