Papa Franjo o nemirima u SAD-u: Ne možemo tolerisati i zatvarati oči pred rasizmom

Veliki nemiri u SAD-u se nastavljaju a povodom toga oglasio se i papa Franjo koji je pozvao na nacionalno pomirenje u toj državi ističući kako je rasizam neprihvatljiv, ali i ulično nasilje. 

O ovome je papa Franjo razgovarao tokom sedmične audijencije čemu je posvetio cijeli dio svog govora na engleskom jeziku.

Smrt Georgea Floyda nazvao je tragičnom te je naglasio da se moli za njega i sve one koji su umrli uslijed “rasističkog grijeha” navodeći da su ga duboko potresli društveni nemiri koji su uslijedili nakon toga.

“Prijatelji moji, ne možemo tolerisati i zatvarati oči pred rasizmom ili bilo kakvoj drugoj isključivosti, a pri tome tvrditi kako branimo svetost svakog ljudskog života”, kazao je papa Franjo.

Dodao je da se mora priznati kako je nasilje tokom proteklih noći bilo samouništavajuće.

“Nasiljem se ništa ne dobiva, a jako puno se gubi”, istakao je.

Poglavar Rimokatoličke crkve je pozvao Amerikance da se mole za nacionalno pomirenje i mir za kojim svi čeznu. Zatim je uputio molitvu za one koji rade u interesu mira i pravde u SAD-u i širom svijeta.

Proteklih nekoliko dana neke talijanske nogometne reprezentacije kleknule su u znak solidarnosti s američkim demonstrantima zbog ubistva Floyda.

Marši protiv policijske brutalnosti u znak solidarnosti sa situacijom u SAD-u odvijali su se i u drugim evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Holandiju.