Pentagon: Vakcina protiv koronavirusa bi se mogla očekivati do kraja godine

Iz američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti stižu dobre vijesti. Oni tvrde kako je opravdano očekivati određeni oblik vakcine protiv koronavirusa do kraja godine. 

Pukovnica Wendy Sammons-Jackson, direktorica Američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti u utorak je na konferenciji za novinare u Pentagonu izjavila je da je razumno očekivati oblik vakcine koja će do kraja godine biti dostupna određenom dijelu stanovništva u SAD-u.

Njen kolega doktor Kayvon Modjarrad dodao je da istraživači o koronavirusu uče brže nego o bilo kojem drugom virusu ranije.

“Dakle, izrada vakcine u samo nekoliko mjeseci od koncepta pa sve do treće faze kliničkih ispitivanja i potencijalnog odobrenja je bez presedana. Ipak, vjerujem da je u ovakvim okolnostima puno toga moguće”, rekao je Modjarrad.

Naučnici Američkog vojnog programa naglasili su da je u toku saradnja s američkim i međunarodnim farmakološkim i biotehnološkim kompanijama, među kojima su AstraZeneca PLC, Johnson & Johnson, Moderna Inc i Sanofi SA.

Dodali su i to da se sarađuje i na razvoju lijekova i vakcina, a vojska krajem ljeta planira testirati vlastitog “kandidata” za vakcinu na ljudima.

Naučnici koji predvode američka istraživanja krajem maja su objasnili da u SAD-u planiraju provesti masovno testiranje najmanje pet vrsta vakcina koje najviše obećavaju na više od 100.000 volontera, da bi do kraja godine mogli isporučiti sigurnu i efikasnu vakcinu.

Istovremeno, švicarska kompanija za proizvodnju lijekova Lonza Group AG, koja je sklopila ugovor s američkom biotehnološkom kompanijom Modernom s ciljem što brže proizvodnje vakcine, u utorak je izvijestila da ubrzava rad na razvoju dvije linije eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa kako bi proizvodnja počela četiri do šest sedmica ranije nego je planirano.

“Preduslov za to je da se njihovi projekti pokažu uspješnima. Lonza, koja vjeruje da će do jula uspjeti izraditi manje serije aktivnih sastojaka eksperimentalne vakcine za Modernu, sada nastoji privesti kraju komercijalnu proizvodnu liniju u Portsmouthu, gotovo mjesec od prvobitno predviđenog datuma, a to je bio decembar 2020.”, rekao je izvršni direktor švicarskog proizvođača lijekova Albert Baehny.

Dodao je da bi druga komercijalna linija, na kojoj se radi u švicarskim laboratorijima Lonze u Vispu, čiji je završetak planiran za januar ili februar 2021., u aktuelnim okolnostima mogla biti spremna već u decembru.

Moderna, koja je s Lonzom u maju potpisala desetogodišnji ugovor o proizvodnji, prošle je sedmice provela testiranja na 600 pacijenata.

Baehny je naglasio i da rade brzinom pandemije s obzirom da im je tehnologija poznata i bez problema napreduju u proizvodnji.

Ipak, stručnjaci ne očekuju da će ijedna vakcina biti odobrena prije 2021. najranije, jer mora proći obimna ispitivanja na ljudima prije nego bude spremna za korištenje na stotinama miliona ljudi, ako ne i milijardama.