Pod motom “Metimo ispred svog praga” uspješno okončana akcija čišćenja Ciglana

Udruženje građanki i građana Novi Centar iniciralo je u subotu 6. juna akciju čišćenja Ciglana pod nazivom “Metimo ispred svog praga”.

Akciji se odazvalo na desetine stanovnika ove mjesne zajednice, a s obzirom da je Općina Centar Sarajevo lokalna zajednica koja veliku pažnju posvećuje očuvanju i zaštiti okoliša, te prepoznaje korisne građanske inicijative, podržala je i ovu akciju obezbjeđenjem neophodnih sredstava, uključivanjem uposlenika nadležnih službi u ovu akciju, ali i angažovanjem preduzeća Park i Rad, te pripadnika DVD Bjelave.

Alma Avdagić, predsjednica Udruženja Novi Centar je istakla da su se građanke i građani Ciglana udružili u jedno mlado udruženje sa namjerom da poprave uvjete življenja u Centru.

“Pod motom „Metimo ispred svog praga“ mi smo odlučili da krenemo sa čišćenjem upravo prostora na kojem živimo i da se prestanemo baviti kritiziranjem i uradimo nešto korisno. Sa nama su danas i Općina Centar i naša mjesna zajednica, preduzeća Rad i Park i puno naših komšinica i komšija. Javile su nam se i komšije iz drugih mjesnih zajednica. Vjerujem da će ovo biti dobra akcija, ali i poruka drugim mjesnim zajednicama da i oni naprave nešto za sebe. Niko nama ne baca smeće i ne uništava okolinu nego mi sami i ovo je jedan način da to napravimo”, naglasila je Avdagić.

Akcija je trajala i duže od planirana dva sata, a pored fontane na Ciglanama očišćen je i plato Merhemića trga, okolne ulice i parkovi, kao i dječija igrališta. Prikupljeno je na desetine vreća smeća, a učesnici ove akcije su na kraju poslali jedinstvenu poruku da čuvamo svoju okolinu i da svaki pojedinac može dati nemjerljiv doprinos kako bi živjeli u ugodnijem i ljepšem životnom prostoru.