Posebna turisticka destinacija: Divno jezero Como u Italiji

Nakon što je prije mjesec dana postupno počela ublažavati restriktivne mjere uvedene zbog krize s koronavirusom, Italija je otvorila granice europskim turistima. Svi koji od danas ulaze u Italiju, neće morati u dvosedmičnu izolaciju, a dozvoljeno je i slobodno putovanje među talijanskim regijama.

Italija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u svijetu. Od talijanske rivijere koju ljeti preplave horde turista do gradova u unutrašnjosti koje se isplati posjetiti u bilo koje doba godine, Italija je puna poznatih i manje poznatih mjesta koje svaki zaljubljenik u putovanja mora posjetiti barem jednom u životu.

Nakon što je prije mjesec dana postupno počela ublažavati restriktivne mjere uvedene zbog krize s koronavirusom, Italija je otvorila granice europskim turistima. Gondole će tako ponovno moći ploviti po venecijanskim kanalima, a Koloseum u Rimu od ponedjeljka će ponovno primati posjetitelje.

Italija je jedna od onih destinacija koje su uvijek romantizirane, bez obzira radi li se o velikim gradovima poput Rima i Milana ili ljupkih obalnih mjesta. Pogotovo ljeti kad je naglašena sva čar uživanja na otvorenom.

Ako ste poželjeli putovanja, predlažemo da ovog ljeta posjetite popularno jezero Como.

 

Jezero Como nalazi se u Lombardiji, između Milana i granice sa Švicarskom, i treće je jezero po veličini u Italiji iza jezera Garda i Maggiore. S dubinom od 410 metara Como je jedno od najdubljih jezera Europe.

Jezero je okruženo talijanskim Alpama, a oblika je obrnutog ipsilona te ima tri kraka. Sjeverni krak počinje kod grada Colica, dok su Como i Lecco na krajevima jugozapadnog i jugoistočnog kraka. Mnogo je atrakcija koje su vam na raspolaganju, a iskustvo koje nikako ne smijete propustiti je vožnja trajektom po jezeru. To nije samo prijevozno sredstvo, već vam daje priliku da istražite mnogobrojne uvale i rtove.

Mali gradići nude smještaj noću te priliku za razgledavanje danju. Biserom jezera smatra se gradić Bellagio, čije su kamene ulice prepune radnji s luksuznim, ali i lokalnim proizvodima.

 

Šarmantni gradići i raskošne vile

I ostali gradovi kriju raskošne vile i bujne vrtove, historijske znamenitosti, živahne trgove, ugodne kafiće i restorane. Neki od njih su Como (najveći grad na jezeru, ponosi se katedralom i starim gradom te promenadom uz jezero i muzejom svile), Varenna, Pescallo, Menaggio, Tremezzo, Mezzegra, Bellano, Laglio.

Nezaobilazna destinacija je i Villa del Balbianello, jedna od najljepših i najpoznatijih vila na jezeru, koja je poslužila kao pozorinca za brojne filmove uključujući i James Bond: Casino Royale te Star Wars: Episode II Attack of the Clones.

Gradići na jezeru Como privlače i brojne svjetske zvijezde pa se nemojte začuditi ako u šetnji naletite na poznato lice. Glumac George Clooney ovdje je još početkom 2000-tih našao svoju oazu i kupio prekrasnu vilu u selu Laglio u kojoj ljetuje svake godine. Tokom godina u svojoj vili Oleandra ugostio je svoje brojne poznate prijatelje poput Jennifer Aniston, Matta Damona i princa Harryja i Meghan Markle.

Osim njega, na jezeru Como rado odmaraju i mnoge druge slavne osobe poput Davida i Victorie Beckham, Eltona Johna, Toma Cruisa i Madonne.

 

Gastronomsko uživanje

Sladoledi, tjestenina, pizza, vino – hrana je sastavni dio odlaska u Italiju. Na jezeru Como svakako morate probati domaći hljeb, slastice i pizzu, a sve ih možete pronaći u malim pekarnicama po pristojnim cijenama. U brojnim restoranima uživat ćete u lokalnim specijalitetima i talijanskom vinu, a nemojte se zaboraviti zaustaviti i u nekom od lokalnih kafića i popiti šalicu espressa.

Kad je smještaj u pitanju, ponuda je raznolika, od luksuznih hotela i privatnih vila do apartmana, kuća i hostela.