Postavljen videonadzor u Starom Gradu

Postavljeno je 140 kamera.

Uvođenje videonadzora u svim osnovnim i srednjim školama na svojoj teritoriji, na sedam ulaza/izlaza iz općine, kompletnoj Aleji ambasadora od Bentbaše do Kozije ćuprije, a u posljednjoj fazi projekta izvršeno je servisiranje videonadzorne opreme kojom je pokriveno uže starogradsko jezgro finansirala je općina Stari Grad.
Postavljeno je oko 140 kamera kako bi se podigao stepen sigurnosti građana i njihove imovine, a sve kamere su uvezane sa Prvom policijskom upravom Stari Grad gdje se vrši nadzor.

Postavljanje videonadzora u Starom Gradu
Postavljanje videonadzora u Starom Gradu

Povodom završetka projekta u užem dijelu, danas su teren obišli općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Prve PU Safet Šabović, Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS i Edin Mahmutović iz Agencije DSC koja je izvodila radove.

Uži dio pokrivaju 24 kamere koje su servisirane i sistem je podignut na vrhunski nivo. Snimak sa kamera pohranjuje se na server smješten u prostorijama Prve policijske uprave, a prenosi se bežičnim putem. Nadzor nad videosistemom ima Prva policijska uprava, ali je instaliranje opreme i održavanje sistema u potpunosti finansirala Općina Stari Grad kako bi se sigurnost građana, ali i turista podigla na viši nivo.

“Poznata je činjenica da općine, kao jedinice lokalne samouprave, nisu nadležne za pitanja obrazovanja, škola i sigurnosti, međutim mi nikada nismo gledali na podjelu nadležnosti, već na građane. Svi ulazi i izlazi iz Starog Grada zahvaljujući nama pokriveni su najmodernijim video kamerama, što je u mnogome olakšalo posao policiji. Također, sve osnovne i srednje škole u Starom Gradu su pokrivene videonadzorom, i unutrašnji i vanjski prostor. Obnovili smo i servisirali kompletnu opremu u užoj jezgri i sve to dovoljno pokazuje koliko nam je stalo do sigurnosti građana, jer pored nabavke i postavljanja kamera, mi redovno finansiramo i održavanje sistema,“ izjavio je općinski načelnik mr Hadžibajrić.
Dodao je da je najbolji primjer efikasnosti ovog sistema to što je policija nedavno za svega nekoliko sati uspjela pronaći počinioce pljačke zlatare na Baščaršiji.

Vlada KS je donijela akcioni plan koji podrazumijeva nabavku i instaliranje novih sistema videonadzora na području KS. „Proširenje sistema videonadzora doprinosi smanjenju kriminaliteta, odnosno doprinosi bržem rasvjetljavanju počinjenih krivičnih djela,„ izjavio je Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.