Predsjednik Francuske se obratio naciji zbog ukidanja mjera i antirasističkih protesta

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, obratio naciji proglasivši prvu pobjedu svoje države protiv koronavirusa.

Macron je rekao kako treba graditi Europu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Evrope ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta, prenosi fokus.ba.

Francuski predsjednik je najavio da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja virusa, dodavši da od ponedjeljka mogu biti otvoreni restorani i kafići.

“Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu ovisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara”, rekao je Macron u obraćanju, istaknuvši kako želi da Europa iz toga izvuče lekciju.

Vlasti očekuju da će gospodarstvo, ove godine, pasti za 11 posto, a Francuska će za pomoć izdovijiti 500 milijardi eura.

Predsjednik se osvrdnuo i na antirasističke proteste, te rekao da z Francuskoj, boja kože često umanjuje prilike i da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije.

S tim da je Francuska ima konolijalističku prošlost, Macron je iznavio da neće obrisati nikakav trag iz prošlosti, niti rušiti spomenike povijesnih ličnosti.