Preko hiljadu radnika fabrike mesa u Njemačkoj pozitivno na koronavirus

Više od hiljadu radnika njemačke klaonice i fabrike mesa “Tönnies” je pozitivno na koronavirus.

Nastavljeno je testiranje ostalih radnika kojih u ovoj fabrici ima više od šest hiljada.

Ova informaciju je potvrdio čelnik distrikta Gütersloh Sven-Georg Adenauer. Zbog ovoga su nadležni zatražili pomoć policije.

Policija je angažovana na širokom području u cilju efikasne kontrole osoba koje moraju biti u karantini, prenosi se u medijima.

Uloga policije u ovom slučaju jeste da isključivo pomogne u kontroli, poručile su vlasti. Premijer pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Armin Laschet je također poručio da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva za suzbijanje koronavirusa.

“Moramo biti sigurni da se svi pridžavaju pravila. Nismo imali situaciju da virus bude raširen u ovoj mjeri”, rekao je Laschet.

Fabrika broji 6.500 zaposlenih. Svi, zajedno s članovima svojih porodica moraju biti u karantini. Za neke od njih je uspostavljena radna karantina, što znači da se mogu kretati isklučivo od mjesta stanovanja do radnog mjesta. Na ovaj način se želi izbjeći potpuna blokada.

Nekoliko desetina ljudi je danas protestovalo ispred fabrike. Radi se o aktivistima za zaštitu životinja.

Pojedini političari zahtjevaju da se rad fabrike u potpunosti obustavi. Jedan od njih je i socijaldemokrata Karl Lauterbach, koji je upozorio da se još ne zna kako je virus dospio u fabriku.