Presjek stanja u BiH: 41 novi slučaj zaraze, jedan smrtni i 15 oporavljenih

Danas je do 12h u Bosni i Hercegovini potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 41 osobe. Zabilježen je jedan smrtni slučaj i 15 oporavljenih od novog virusa.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS-a, Univerzitetskom kliničkom centru, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 311 laboratorijskih uzoraka, a novi virus COVID-19 potvrđen je kod 26 osoba.

“Radi se o 13 muških i 13 ženskih osoba, od kojih je sedam mlađe, 16 srednje i tri osobe starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, sedam osoba je iz Zvornika, šest iz Prijedora, četiri iz Čelinca, tri iz Doboja, dvije iz Kotor Varoša i po jedna iz Teslića, Rogatice, Mrkonjić Grada i Bratunca”, povrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Radi se o muškarcu starije životne dobi sa udruženim oboljenjima iz Doboja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.931 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 121 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.269 osoba. Na COVID-19 testirano je ukupno 34.556 osoba.

U Mostaru je jedna osoba pozitivna na koronavirus nakon duže vremena, potvrđeno je za medije iz Kriznog štaba Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite HNK.

“Upravo su stigli rezultati testiranja 175 uzoraka u Sveučilišnoj Kliničkoj bolnici Mostar, među kojima je jedan pozitivan na Covid-19 iz Mostara”, rečeno je iz Kriznog štaba HNK.

Trenutno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koronavirusom zaraženo šest osoba, od kojih su tri iz Mostara, dvije iz Stoca i jedna iz Čapljine.

U posljednjih deset dana u BiH evidentan je porast broja novozaraženih. Ipak u Hercegovini već dugo na sreću nije bilo zaraženih, ali je danas ipak potvrđen jedan novi slučaj.

Podsjećamo, u protekla 24 sata potvrđeno je još 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.
Kako naglašavaju, jutros su stigli rezultati za 183 testiranih osoba, među kojima je njih 14 bilo pozitivno na ovaj virus. Također, četiri osobe su izliječene. Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 10.819 osoba.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 18 osoba, sve su vitalno stabilne i nisu na respiratoru.

U periodu od 01. do 15. juna ove godine rješenjima inspekcije naložene su 297 samoizolacije, nakon preporuka epidemiloga ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je zabilježen veliki skok broja zaraženih koronavirusom, čak 93 naša sugrađanina pozitivna su na prisustvo patogena.

Inače, broj zaraženih raste od početak juna, paralelno sa odlukom o popuštanju mjera koje su uključivale zabranu rada ugostireljskih objekata, prodavnica i tržnih centara.

Na snazi su još uvijek mjere nošenja maski u javnom gradskom i međugradskom prijevozu i tržnim centrima.