Roman “Čovjek koji se smješio”

Ovaj roman je četvrti slučaj istražitelja Kurta Wallandera, po kojem je snimljena i hvaljena britanska serija “Wallander”.

Henning Maankell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena. Vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj žanr, iz skandinavskih zemalja osvojio svijet.

Čovjek koji se smješio
Čovjek koji se smješio

Budući da je ovo pravi, punokrvni krimić, nije nužno čitati prethodne knjige jer slučaj dovoljno jasno (i glasno) govori sam za sebe, piše index.hr.

Wallander ne poznaje mirno razdoblje u životu, a neće ga ni upoznati u dogledno vrijeme.

Njegov prijatelj, advokat, zamolio je istražitelja Kurta Wallandera za pomoć. Otac mu je stradao u toku noći, u prometnoj nesreći, ali Sten Torstensson ne vjeruje da je u pitanju bila nesreća. Nakon dvije sedmice i on je mrtav, upucan triput. Ovaj put istraga vodi Kurta Wallandera u jednu potpuno novu dimenziju zločina. U svemu mu pomaže Ann-Britt Hoglund, detektivka koja će u svemu tome biti Wallanderova najbolja prijateljica.

Wallander je čitavo vrijeme tmurnoga duha, te je upravo tog tona i cijela knjiga. Pisac je pogodio atmosferu kojom će dodatno začiniti mračnu situaciju, a upravo ta atmosfera djeluje kao da gledate film i zaista. Svaki će vam detalj privući pažnju i knjigu nećete do samoga kraja ispustiti iz ruku.

Od Mankella su učile mnoge današnje zvijezde toga žanra, ali malo mu se ko uspio približiti u spisateljskoj vještini. Neki su njegovi romani ekranizirani i u Švedskoj i u Velikoj Britaniji, gdje je Wallandera utjelovio slavni Kenneth Branagh. Na hrvatski su jezik dosad prevedeni autorovi romani Ubojstvo na Ivanjsku noć, Na pogrešnom tragu, Talijanske cipele, Ubojica bez lica i Psi iz Rige.

Nažalost, Mankell je preminuo u listopadu 2015. godine.