Rusija: Nafta se izlila u sibirsku rijeku, Putin proglasio vanredno stanje

Nakon što se 20 hiljada tona nafte u ekološkom incidentu izlilo u rijeku Artičkog kruga, predsjednik Rusije Vladimir Putin, proglasio je vanredno stanje.

Spremnik goriva elektrane blizu sibirskog grada Noriljska urušio se prošli petak, nakon čega se više od 20 hiljada tona nafte izlilo u rijeku, prenosi BBC.

 

Putin je bio bijesan nakon što je saznao da su vladini dužnosnici saznali za nesreću tek dva dana nakon što se dogodila.

Elektranom upravlja kompanija kćerke Norilsk Nickela, vodeće svjetske kompanije u proizvodnji nikla i paladija.

Na jučerašnjoj videokonferenciji, Putin je oštro kritikovao čelnika kompanije zbog zakašnjelog odgovora.

Putin je između ostalog pitao zašto su vladine agencije za incident saznale dva dana nakon i da li je način da se za vanredne situacije saznaje putem društvenih mreža.

Guverner pokrajine, u kojoj je smještena elektrana, ranije je rekao Putinu da je saznao za nesreću u nedjelju nakon što su se “alarmirajuće informacije pojavile na društvenim mrežama”. Radi se o kontaminiranom području površine od 350 kvadratnih kilometara, objavili su državni mediji.

Putin je naredio pokretanje istrage o nesreći, a menadžer elektrane je zatvoren. Ovo je druga najveća nesreća te vrste u modernoj historiji Rusije.

Norilsk Nickel je saopćenjem poručio da je incident prijavljen na “pravovremen i ispravan” način.

Do nesreće je došlo kada su potporni temelji spremnika počeli propadati. Spremnik je izgrađen na permafrostu, stalno zamrznutom tlu, koje se topi zbog klimatskih promjena.

Nafta je dospjela u 12 kilometara udaljenu rijeku Ambarnaju, čiji su dijelovi grimizne boje. Zbog uvođenja vanrednog stanja dodatne će snage biti poslane u područje kako bi pomogle u operacijama čišćenja.

Vjeruje se da je riječ o drugoj najvećoj nesreći u modernoj ruskoj historiji, što se tiče količine za prirodu štetnog materijala, rekao je ekspert Svjetskog fonda za prirodu agenciji AFP.

Incident je izazvao ozbiljna upozorenja ekoloških grupa, koje kažu da će razmjeri izlijevanja i geografija rijeke značiti da će biti teško očistiti.

Greenpeace je to uporedio sa katastrofom Exxon Valdez 1989. godine na Aljasci.

Oleg Mitvol, bivši zamjenik šefa ruske organizacije za zaštitu okoliša Rosprirodnadzor, rekao je da se takva nesreća nikada nije dogodila u Arktičkoj zoni.

On je naglasio da bi čišćenje moglo koštati 100 milijardi rubalja ( 1,5 milijardi dolara) i trajati između pet i 10 godina.

Međutim ovo nije prva nesreća na postrojenjima Norilsk Nickela. Ta je kompanija priznala 2016. da je zbog nesreće u jednom od postrojenja rijeka postala crvena.