SAD: Bivši američki predsjednici osudili rasnu diskriminaciju

Nakon zadnjeg slučaja policijske brutalnosti i ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda, svi živi američki predsjednici osudili su rasizam u SAD-u.

Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama dali su izjave kojima osuđuju nejednakost i diskriminaciju Afroamerikanaca u SAD-u. Mnogi od njih izravno su ili neizravno kritikovali predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je javno osudio Floydovo ubojstvo, nekoliko puta, ali ga protivnici kritikuju jer nije govorio o rasizmu u SAD-u te kažu da nije pokazao razumijevanje za gnjev zbog policijske brutalnosti prema crncima.

Carter je poručio da je potrebno učiniti više da bi se riješio problem rasizma u policiji.

Bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter poručio je u srijedu da je potrebno učiniti više kako bi se adresirao problem policijskog i pravnog sistema koji jasno diskriminira prema rasi. Carter, predsjednik od 1977. do 1981. godine, osudio je “nemoralne ekonomske razlike između bijelaca i crnaca”.

“Mi smo odgovorni za stvaranje svijeta mira i jednakosti za nas i buduće generacije”, rekao je Carter.

Bush je poručio da je maltretiranje Afroamerikanaca tragičan neuspjeh

Republikanski predsjednik George W. Bush također je u izjavi objavljenoj u utorak govorio o rasizmu prema crncima u SAD-u.

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh”, poručio je Bush.

Obama je pokazao razumijevanje i objasnio da protesti predstavljaju “stvarnu i legitimnu frustraciju zbog decenija dugih neuspješnih reformi policijske prakse

Demokrat Barack Obama, jedini afroamerički bivši predsjednik, nekoliko se puta obratio javnosti od Floydove smrti. Kazao je da protesti predstavljaju “stvarnu i legitimnu frustraciju zbog desetljeća dugih neuspješnih reformi policijske prakse i šireg pravnog sistema”.

Široka podrška protestima znak je nade i naznaka da postoji volja za promjenom, rekao je Obama u članku objavljenom u ponedjeljak na online platformi Medium.

Demokrat Bill Clinton nazvao je Floydovu smrt “posljednjom u nizu tragedija i nepravdi i bolnim podsjetnikom da nečija rasa još uvijek određuje kako će se prema njemu odnositi u gotovo svakom aspektu američkog života”.