Šatro/ Hrvatska traži odštetu od 30% što građani iz BiH ne ljetuju tamo ove godine

Nakon što su građani naše zemlje osuđeni da provedu ljetovanje unutar granica, barem oni koji nisu ostali bez posla i imaju novca, svi kapaciteti su preusmjereni na domaći turizam.

Ovaj postupak ne ide na ruku susjednoj Republici Hrvatskoj, koja u turističkoj sezoni u velikoj mjeri opstaje od turista iz naše zemlje. Hrvati su rekli da neće sjediti skrštenih ruku i posmatrati propast svog turizma, piše šatro.

“Krajnje je grozan postupak naših susjeda što ne žele da ljetuju kod nas. Da, uveli smo karantin u trajanju od 14 dana, ali kakve to veze ima?! Nek uzmu neplaćene dane i nek fino preleže karantin pa tek onda na godišnji odmor. Ovako nam u velikoj mjeri ugrožavaju turizam, a oni su nam glavni gosti. Zbog tog revolta kojeg imaju zato što ljetovanje provode u Neumu ili na jezerima i rijekama Bosne i Hercegovine, mi smo pokrenuli pravnu proceduru da nam kompenziraju gubitke koje imamo”, kaže Šime Excel, šef odjela za finansije Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je uputila hitan upit našem Ministarstvu vanjskih poslova da im se odobri procenat odštete koju traže.

“Mi tražimo od njih da nam uplate 30% iznosa od ljetovanja koje građani plaćaju, kako ne bismo morali zatvarati naše apartmane i restorane. Virus će jednog dana proći, ali naš turizam ne smije propasti. Mi ovo radimo za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, šta će oni sutra ukoliko turizam na Jadranu propadne?! Neće imati gdje, onda moraju svake godine ići u Neum ili Tursku”, dodao je Excel.

Ukoliko se ovaj sporazum usvoji, ostaje pitanje da li će građani morati plaćati porez na cijenu iznosa aranžmana.