Saudijska Arabija planira djelimično nastaviti umru u Meki

Zbog pandemije koronavirusa saudijske vlasti su objavile da otkazuju ovogodišnje hodočašće hadždža, a prazna religijska mjesta i hoteli izazvali su brigu vezi sa ekonomskim problemima, posebno u Mekki, koja ne bilježi takve prizore.

Agencija Saudijske Arabije za pitanja Velike džamije u Mekki trenutno razvija plan kontrole gužve dok se priprema za djelimično otvaranje džamije i svete Kaabe, prenijeli su lokalni mediji.

Plan je dio napora Kraljevstva da suzbije epidemiju koronavirusa. Velika džamija i njena dvorišta funkcionirat će s kapacitetom od 40 posto, naveli su lokalni mediji.

Posjetitelji će možda tražiti da dobiju dozvolu prije dolaska u Veliku džamiju putem aplikacije Tawakkalna kako bi vlasti mogle ograničiti broj ljudi koji ulaze u džamiju, piše Al Arabiya English.

Na svim ulazima džamije će biti postavljene termalne kamere, a za posjetioce će biti određeni posebni ulazi i izlazi.

Za one koji obavljaju tavaf dodijelit će se teren, prvi i drugi sprat svete džamije. Starije osobe i osobe s posebnim potrebama smiju koristiti drugi sprat. Središnje područje Harama, najbliže Kaabi, vjerovatno će biti zatvoreno za posjetioce kako bi se ograničila gužva.

Mekka godišnje ugosti milione muslimana iz cijelog svijeta, no, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, hadždž neće biti organizovan za hodočasnike izvan Saudijske Arabije. Hodočašće će moći obaviti samo oni koji već nekim razlogom žive ili borave u Kraljevini.

U proteklim godinama izgrađeni su brojni luksuzni hoteli i apartmani s pogledom na Ka’bu, kao i trgovački centri. No, koronavirus ispraznio je većinu tih lokacija.

Posljedicama pandemije pogođene su stotine hiljada zaposlenih u brojnim sferama, od putničkih agencija do prodavnica suvenira.

Dosad je u Saudijskoj Arabiji zabilježeno više od 178 hiljada slučajeva zaraze koronavirusom, a preko 1500 je preminulo.