Sebija Izetbegović ometa proces izbora rektora Univerziteta u Sarajevu

Uporedo sa završetkom konkursa za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu na koji su se prijavili aktuelni rektor Rifat Škrijelj i profesor Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra odvijaju se i drugi procesi koji imaju za cilj omesti izbor prvog čovjeka UNSA-e koji je zakazan za 30. juni.

Naime, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove prije nekoliko dana podnesen je zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora na Univerzitetu u Sarajevu u vezi sa sazivanjem, održavanjem i načinom glasanja na elektronskoj sjednici Senata UNSA-e održanoj 1. juna. Zahtjev su podnijeli Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, Semra Čavaljuga dekanesa Medicinskog fakulteta i Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Kako je za Patriju potvrđeno, inspekcija će izvršiti nadzor na Univerzitetu početkom naredne sedmice.

No, upućeni u cijelu situaciju oko izbora rektora tvrde da se radi o pokušaju kompromitovanja samog procesa izbora rektora kojim direktno rukovodi Sebija Izetbegović.

Zahtjev inspekciji upućen je nakon što na toj sjednici 1. juna nije prošao prijedlog da se upravo Izetbegović imenuje za predsjednicu Komisije za provođenje procedure izbora rektora UNSA-e.
Nakon što je sa 22 glasa za podržan prijedlog Univerziteta u Sarajevu da se imenuje Komisija u sastavu: prof.dr. Hajrija Sijerčić-Čolić, predsjednik, te članovi prof.dr. Dubravka Pozderac, prof.dr. Muhamed Ajanović, prof.dr. Izet Bijelonja i prof.dr. Naris Pojskić, prijedlog za imenovanjem Izetbegović nije ni razmatran. Prijedlog je dala dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga. Za raspisivanje konkursa glasao je 31 član Senata.

Odranije je poznat animozitet Izetbegović prema rektoru Škrijelju, a u više navrata je pokušala sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta izlobirati njegovu smjenu, a čak je i najavljivano odvajanje Medicinskog fakulteta od UNSA-e što je direktni udar na najstariju obrazovnu instituciju u BiH. Nakon što je u potpunosti ovladala Kliničkim centrom, Medicinskim fakultetom, Ljekarskom komorom, Izetbegović želi i na poziciju rektora instalirati njoj podobnu osobu.

Nakon što je Škrijelj u intervjuu za Novinsku agenciju Patria potvrdio da će se kandidirati i za drugi mandat, počeli su se dešavati procesi kako bi se spriječila ili njegova kandidatura ili doveo u pitanje sam izbor. Iako o tome javno ne žele govoriti ali brojni dekani proteklih dana su pod političkim ali i drugim pritiscima zbog izbora budućeg rektora.

Sjednica Senata UNSA-e trebala bi se održati 30. juna a glasanje je tajno.

Iako se mjesecima prije raspisivanja konkursa za izbor rektora govorilo o mogućim kandidatima, a jedan od najozbiljnijih je bio dugogodišnji dekan i profesor Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić koji uživa podršku SDA od tog plana se odustalo nakon što je Fejzić bio učesnik „korona derneka“ usred pandemije koronavirusa bez ikakvih mjera zaštite, a i u vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata i okupljanja.

Kao rezervna opcija pojavio se Filandra, iako se do danas nije javno oglasio o kandidaturi, niti programu i planu rada Univerziteta kojim želi rukovoditi.

Ne treba zaboraviti da je u protekle četiri godine UNSA prošao kroz turbulentan period od donošenja Zakona o visokom obrazovanju, do tri različita ministra obrazovanja i Vlade koje su u većoj ili manjoj mjeri imale sluha za potrebe Univerziteta.