Simpsonovi: Vrhunsko satirično djelo

Teško je govoriti o Simpsonovima, a ne početi od njihovog planetarnog uspjeha. Ova animirana serija, proistekla iz glave autora Matt Groeninga, objavljivana je u produkciji Fox Networka, što je jedan od prvih velikih uspjeha ove produkcijske kuće.

Zapravo, kada se pogleda malo dalje u historiju, Simpsonovi su spin-of serije koja je emitovana u okviru emisije “Tracey Ullman Show”.

Serija se bavi životom prosječne američke porodice srednjeg staleža. Tu su otac Homer, majka Marge i djeca Bart, Lisa i Megie. Scenarij je tako pisan da redovno izvrgava ruglu poznate ličnosti iz svijeta šou-biznisa, politike i poslovnog svijeta. Televizijska manija, norme, okviri u koje su uklopljeni likovi, američka kultura i porodični, ali i društveni odnosi, ekonomija, socijalna politika, teme su koje se ovom serijom dovode u pitanje, ismijavaju i kojima se autor ruga.

Prva epizoda je objavljena 17. decembra 1989. godine, a za vrijeme svog objavljivanja dostigla je više od 600 epizoda, što je svrstava u najdugotrajnije serije uopšte. Vremenom, kvalitet priča i scenarija je opadao.

Glasove su likovima pozajmljivali Den Castellaneta, Julie Karner, Nensy Cartwright, Jardly Smith… Simpsonovi su bili adaptirani i u strip, istog autora, objavljivao ga je od novembra 1993. Bongo Comics, a u regionu 2000-ih godina su Novosti izdavale ove stripove. Posljednja epizoda za američko tržište izašla je 17. oktobra 2018. Strip je rađen u identičom maniru kao i serija, ali i kao film “Simpsonovi”, objavljen 2007. godine. Način crtanja i pripovijedanja, kao i vizuelnog prikaza ambijenta je isti. Na strip-serijalu su radili umjetnici Steve Vance, Cindy Vance, Bill Morisson…

Strip nije bio mnogo popularan na prostoru bivše Jugoslavije, pa je tako i doživio mali broj nastavaka, što se ne bi moglo reći za američko tržište. Simpsonovi su dio odrastanja mnogih generacija, ali i vrhunsko satirično djelo za odrasle. Strip je samo jedna dopuna serije, još jedan medij za vanvremenske priče.

Izvor: Strip Blog