Slika govori više od hiljadu riječi: Bernie Sanders se i prije 57 godina borio za prava Afroamerikanaca

U jeku protesta koji potresaju Sjedinjene Američke Države, nakon ubistva Afroamerikanca Georga Floyda u Minneapolisu, društvenim mrežama kruži jedna zanimljiva fotografija.

Naime, u javnost je puštena fotografija američkog političara, senatora i kandidata na predsjedničkim izborima, Bernija Sandersa kako biva uhapšen 1963. godine u tijeku protesta koji su se borili za građanska prava i ukidanje segregacije crnog i bijelog stanovništva.

Na tlu SAD-a djeluje i djelovalo je mnogo pokreta koji se bore za dobrobit različitih društvenih grupacija, ali termin “Pokret za građanska prava” se često koristi kada se govori o naporima u godinama između 1955. i 1968. da se ukine diskriminacija protiv Afroamerikanaca i da se ukine rasna segregacija, naročito u državama američkog Juga.

Pod vodstvom crnog baptističkog svećenika Martina Luthera Kinga, uprkos izrazitom neprijateljstvu Demokratske stranke koja je dominirala američkim Jugom, a u nekim slučajevima i nasilnim i terorističkim akcijama od strane lokalnih rasista,  pokret je uspio steći široku podršku sredinom 1960-ih.

Tako je afroameričko stanovništvo u SAD u formalnom smislu potpuno izjednačeno s bijelim, ali su Kingova kasnija nastojanja da se položaj crnaca poboljša u ekonomskom pogledu doživjela neuspjeh, odnosno koincidirala s nizom krvavih rasnih nereda i radikalizacijom unutar same crnačke zajednice koja će dodatno eskalirati nakon Kingovog ubistva 1968. godine.

Uprkos tome, uspjeh ovog pokreta često se uspoređuje s dostignućima ranijeg pokreta za indijsku nezavisnost, odnosno dokazom kako se i najradikalnija društvena promjena može postići mirnim putem, pa su brojni slični pokreti uzimali njega kao uzor.

Bernie Sanders imao je svega 23 godine kada je uhapšen u Chicagu kao demonstrant koji se bori za ravnopravnost i građanska prava.

Fotografija je ugledala svijetlo dana 2016. godine, a ovih dana, na vrhuncu borbe za rasnu ravnopravnost i uoči novih predsjedničih izbora, postala je ponovo aktuelna na društvenim mrežama, aludirajući da Amerikanci trebaju glasati za čovjeka koji se već 57 godina odlučno bori za ravnopravnost.