Šta su potpisali Čović i Izetbegović?

Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su danas sporazum o održavanju izbora u Mostaru.

U obraćanju medijima, Čović je rekao da su danas potpisana dva sporazuma – okvirni sporazum za Grad Mostar sa dokumentima koji su aneksi – Izborni zakon za Grad Mostar i Statut Grada, te drugi sporazum koji se tiče Izbornog zakona na nivou BiH, kojim “želimo osigurati legitiman izbor i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”.

“Ova dva dokumenta su nam dobar okvir da mi možemo već, po meni, već idući tjedan da SDA i HDZ zajedno podnesu prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se tiče Grada Mostara, kako bi se izbori u Mostaru održali zajedno sa lokalnim izborima za ovu godinu”, rekao je Čović, prenose Vijesti.ba.

Mislim da će ovo biti jedan dobar dan za Mostar i za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas na konferenciji za novinare u gradu na Neretvi lider SDA Bakir Izetbegović, nakon što je sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem potpisao sporazum o održavanju izbora u Mostaru.

Kada je u pitanju sporazum u vezi sa Gradom Mostarom, lider SDA ističe kako je prihvaćen izborni model koji će pratiti proporcionalno broj glasača po izbornim jedinicama.

“Ono što je po meni bitnije jeste sam dogovor oko Statuta. On je tako koncipiran da se Mostarom treba rukovoditi zajedno. Naravno da to znači mnogo blokada, mnogo mogućnosti usporavanja i zaustavljanja procesa, ali u ovom času to je tako. Dakle, ne postoji dovoljno povjerenja i ne znam da li će ova generacija političara dočekati jedan normalniji statut za Grad Mostar, ali neka buduća nadam se da hoće, bez potrebe za tolikim mogućnostima blokada i zaustavljanja”, poručio je Izetbegović.

Zadnji lokalni izbori u Mostaru su održani prije 12 godina.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i prvi čovjek Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Na ovom LINKU pogledajte potisane Sporazume.