Studentica iz Mostara osmislila aplikaciju koja pomaže osobama nakon moždanog udara

Studentica mostarskog Fakulteta informacijskih tehnologija Emina Kapetanović primjer je kako vlastito iskustvo može biti dobar korak za promjene u društvu.

Nakon što je njen otac pretrpio moždani udar, osmislila je aplikaciju koja osobama koje su doživjele moždani udar pomaže pri rehabilitaciji i socijalizaciji.

“Inspiraciju za ovu aplikaciju sam nažalost dobila iz ličnog iskustva. Moj otac je preživio teži moždani udar prije sedam mjeseci i tokom tog vremena morala sam odrasti preko noći da bih bila uz svoju porodicu. Osim stručne medicinske pomoći tražili smo bilo kakve načine na koje bi mu pomogli, međutim resursi na internetu su bili ograničeni, pogotovo za naše tržište”, govori Emina, prenosi Oslobođenje.

Poričuje kako je jedan od većih faktora, koji je potakao izradu ove aplikacije, bila pandemija koronavirusa i finansijski kolaps, s obzirom da medicinska pomoć nije automatski bila dostupna i mnoge su osobe pretrpile finansijske gubitke, a troškovi potrebni za njegu bolesnika su rasli. Aplikacija kao što je ova takve situacije u budućnosti će učinit drugačijim jer će nuditi privremenu pomoć.

Aplikacija nudi svu potrebnu podršku, od fizijatrijskih, govornih i memorijskih vježbi, popratnih komponenti poput FAQ-a – frequently asked questions ili često postavljana pitanja, podsjetnika za termine i terapije koje pacijent koristi, pa sve do praćenja ukupnog napretka zdravstvenog stanja.

Ova mlada Mostarka sa svojom aplikacijom nedavno je osvojila prvo mjesto na FIT Coding Challenge-u.

Tokom izrade koncepta aplikacije bilo je uključeno oko 50 medicinskih stručnjaka. Kontaktirala je lokalne, državne ali i bolnice iz regiona kao i privatne institucije za neurorehabilitaciju koje su bile voljne pomoći i usmjeriti ju prema stručnjacima s kojim je nastavila raditi na razvoju ideje. Iako aplikacija još uvijek nije na tržištu, na njeno kako kaže veliko iznenađenje, ovaj projekt svakodnevno dobija ogroman publicitet i šanse za dalje razvijanje.

“Dobivam puno poruka podrške na svojim društvenim mrežama vezanim za projekat, pogotovo od osoba koje su se našle u sličnoj situaciji, te su željne da koriste i testiraju aplikaciju. Moj cilj će biti ispunjen kad znam da ću olakšati život makar jednoj osobi”, kaže ona.

Ova aplikacija sigurno neće biti njen jedini projekat jer trenutno traži firme, organizacije i individue sa kojima bi mogla sarađivati i na sljedećim projektima.

“Mislim da zapravo ima dosta neiskorištenih potencijala i neriješenih problema koji zahtjevaju rješenja. Tehnologija je tu da nam olakšava čitav taj proces i svakodnevni život i trebamo ju koristit”, kaže Emina za akta.ba te dodaje da je otvorena za poslovne saradnje tako da svi zainteresirani mogu da se jave na njen Linkedin profil kako bi društvo učinili boljim, a život lakšim.