Studija kaže da bi u našoj galaksiji moglo biti 30-ak vanzemaljskih civilizacija

U našoj galaksiji moglo bi biti više od 30 izvanzemaljskih civilizacija, otkrili su istraživači u velikoj studiji.

U ovoj studiji znanstvenici su nastojali shvatiti na koliko bi planeta u našem susjedstvu moglao postojati izvanzemaljski život, pretpostavljajući da se život na drugim planetima razvija na sličan način kao što se razvio na Zemlji i uspoređujući to s planetima na kojima se mogla dogoditi slična evolucija, piše N1.

U studiji je objavljeno da bi na našem Mliječnom putu moglo biti više desetaka aktivnih civilizacija koje samo čekaju da ih otkrijemo. No, to bi također moglo rasvijetliti našu vlastitu sudbinu i sugerirati da su naši izgledi za dugoročno preživljavanje niži nego što smo možda mislili.

“Trebalo bi postojati barem nekoliko desetaka aktivnih civilizacija u našoj galaksiji pod pretpostavkom da je potrebno 5 milijardi godina da se inteligentan život formira na drugim planetima, kao na Zemlji”, rekao je Christopher Conselice sa Sveučilišta u Nottinghamu.

Novo istraživanje koristilo je putanju i pretpostavilo da će se nove vrste trebati razvijati u okruženjima bogatim metalima. Otkrivanje bilo koje civilizacije u našoj galaksiji jako ovisi o tome koliko dobro možemo primiti signale koji se šalju u svemir. Ako ove tehnološke civilizacije traju jednako dugo kao i naša, koja signale u svemir šalje još od prošlog stoljeća, procjenjuje se da bi trenutno moglo postojati 36 inteligentnih civilizacija.

Pa iako je to možda tako, interakcija s njima bila bi teška. Prosječna udaljenost od bilo koje moguće civilizacije bila bi 17 000 svjetlosnih godina, što komunikaciju čini vrlo izazovnom. Drugi je scenarij da smo jedini inteligentni život u galaksiji i da civilizacije izumiru prije nego što ih mi možemo otkriti.