Tegeltija: Ni BiH neće otvarati granice prema državljanima EU prije polovine jula

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da na današnjoj sjednici nije razmatrana odluka o otvaranju granica BiH, jer takva odluka nije donesena u institucijama EU.

“Odluka je bila pripremljena, ali o njoj nismo raspravljali. Imamo jasan dogovor, a to je da nećemo otvarati granice prema državljanima EU i da procedure ostaju do daljnjeg. Mogu da izrazim svoje nezadovoljstvo zbog toga što se BiH nije našla na listi zemalja čiji državljani mogu da uđu u države EU bez bilo kakvih ograničenja. Smatramo da BiH ispunjava sve kriterije”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da će odluka biti revidirana za dvije sedmice.

“Ponašat ćemo se isto tako kako i oni tretiraju naše građane. Razumijemo potrebe i privrede, ali moramo imati odnose iste onakve kakve oni imaju prema nama”, naglasio je Tegeltija.

Veliki broj građana porijeklom iz BiH koji imaju državljanstva brojnih evropskih i drugih država ne mogu ući u BiH zbog ove odluke. Mnogi od njih došli bi na godišnje odmore čime bi se ojačala i ekonomija BiH i pomogao domaći turizam ali prije polovine jula teško da će se nešto promijeniti. Od polovine marta na snazi je odluka o zabrani ulaska strancima, u BiH mogu uđi bh. državljani koji žive u inostranstvu, kao i njihovi supružnici ako su strani državljani odnosno kada je riječ o spajanju porodica.