Terminator: Naučnici stvorili umjetno tkivo koje prenosi kisik

Zahvaljujući brzom napretku tehnologije, istraživači pomjeraju granice nauke – uspjeli su stvoriti umjetno tkivo koje prenosi kisik.

Kombinacijom biološkog materijala s polimerima koji se uzgajaju u laboratoriji, međunarodni tim bioinženjera razvio je “Terminatora“ među crvenim krvnim zrncima.

Ovaj mikroskopski kiborg se može ne samo stisnuti kroz šupljine i kanale krvnog sistema s uobičajenim hemoglobinom, već se može modificirati tako da prenosi lijekove za ubijanje tumora, piše Science Alert.

Ako ćete pokušati rekonstruisati bilo koju stanicu u ljudskom tijelu, važno je da krenete s crvenom krvnom stanicom. Ova stanica je jedna od rijetkih koja nema jezgru, a ima bitne funkcije. Zbog toga naučnici nastoje da pronađu odgovarajuću zamjenu.

“Inspirirani drugim pionirskim studijama u kojima su stvoreni sintetički konstrukti koji su postigli jednu ili više ključnih karakteristika nativnih RBC-a, nastojali smo stvoriti modularni obnovljeni RBC (RRBC) koji će posjedovati kompletna kombinirana obilježja nativnih RBC-a”, navode znanstvenici u istraživanju.

Dakle, postoji nekoliko sintetičkih RBC-ova već u razvoju. Mnogi se oslanjaju na čišćenje ključnih materijala poput hemoglobina od ljudskih ili životinjskih davalaca i preoblikovanje u dobroćudne čestice koje vjerojatno neće pokrenuti imunološke promjene.

Da bi stvorili umjetna krvna zrnca, bioinženjeri su prvo premazali donirane krvne stanice slojem silicijevog dioksida, koji su zatim obojili polimerima različitih naboja. Nakon što su sastrugali silicijev dioksid i dijelove stanica, preostala polimerna membrana mogla se prekriti kožom napravljenom od crvenih krvnih zrnaca.

Rezultat je prazna bikonkavna školjka koja se može napuniti bilo kojim biohemijskim sredstvima.

Testovi su pokazali da su bionska krvna zrnca ispunila očekivanja. Četiri nedelje nakon što su ubrizgane u miševe nije bilo znakova štetnih efekata.

Pretvaranje vlastitih stanica u tijelou u malene ubojite robote kako bi napadali zaražena tkiva i infekcije čini se da je popularna strategija za bioinžinjere. Vrijeme će pokazati je li to dobitna formula.

Istraživanje naziva Biomimetic Rebuilding of Multifunctional Red Blood Cells: Modular Design Using Functional Components objavljeno je u znanstvenom časopisu ACS Nano.