Tri kandidata za rektora: Kako će se odvijati izborna sjednica Senata UNSA

Izborna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu bit će održana u srijedu 1. jula 2020. godine sa početkom u 11:00 sati u Velikom amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Vilsonovo šetalište 9), uz poštivanje epidemioloških mjera.

Na izbornoj sjednici Senata kandidati za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu javno će prezentirati programe rada za mandatni period 2020–2024. godine. Kandidati za izbor na funkciju rektora (prema redoslijedu dostavljanja prijava) su: prof. dr. Elvir Čizmić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra, redovni profesor Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i aktuelni rektor.

Nakon prezentacije programa rada kandidata za izbor rektora, Senat na istoj sjednici bira rektora, a proceduru glasanja provodi komisija koja se imenuje na toj sjednici.

Rektora bira Senat tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova Senata. Ukupno pravo glasa ima 41 član Senata. Nakon okončane procedure izbora rektora na istoj sjednici Senat ovlašćuje člana Senata koji će potpisati rješenje o izboru rektora. Rješenje Senata o imenovanju rektora je konačno, a protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Rektor se bira na mandatni period od četiri godine.

Mandat rektora, u pravilu, započinje 1. oktobra u godini u kojoj je izabran, a prestaje 30. septembra u godini u kojoj mu ističe mandat.

Novinarima, snimateljima i fotoreporterima će biti omogućeno prisustvo dijelu sjednice u kojem će kandidati za izbor rektora prezentirati programe rada za mandatni period 2020–2024. godine.

Izjave će biti moguće uzeti po završetku Izborne sjednice.