Trodimenzionalna rekonstrukcija Cezarove glave otkrila neobičnu karakteristiku: Misterij o obliku glave

Trodimenzionalna rekonstrukcija glave Julija Cezara otkriva kako je vjerojatno izgledao poznati rimski vođa tijekom života te otkriva neobične proporcije njegove glave.

Prikaz rekonstrukcije vladarove glave otkriven je tokom prošle sedmice u Nacionalnom muzeju antika u Leidenu, u Nizozemskoj, i sklopu promocije nove knjige arheologa Toma Buijtendorpa, piše 24sata. hr.

Udruživši se s arheologom i fizikalnom antropologom Majom d’Hollosy, dvojac je snimio 3D sken dvaju drevnih mramornih poprsja s njegovim prikazom. Koristili su i portrete s rimskih novčića za popunjavanje onih Cezarovih obilježja koja su im nedostajala, poput njegovog nosa i ušiju.

Nakon skeniranja, d’Hollosy je upotrijebio glinu i silikon kako bi mu dao lice sa gotovo crnim očima i povučenom linijom kose.

“Nisam htio da izgleda sretno i prijateljski. On je bio general koji se bavio leševima”, rekao je d’Hollosy.

Rekonstrukcija pokazuje i neobičnu izbočinu na Cezarovoj glavi. Još uvijek je pomalo misterij zašto je njegova glava poprimila taj oblik. Dugo se vjerovalo da je Cezar rođen putem carskog reza.

To je uglavnom odbačeno, jer su takve operacije u njegovo doba provođene samo na mrtvim ili umirućim majkama tokom porođaja, a postoje mnogi navodi kako je Cezarova majka Aurelia bila živa i u njegovoj odrasloj dobi.

Foto: povijest.hr
Foto: povijest.hr

S druge strane, poremećaji živaca bili su relativno česti. Lubanja novorođenčeta ima vrlo tanku kožu i svaka sila primijenjena na bebinu glavu može rezultirati iskrivljenjem, pa i takvim ispupčenjem. Često se te deformacije vrate u normalu u kratkom vremenu, ali ako se ne liječe, mogu postati trajno oštećenje.

Arheolozi uključeni u obnovu Cezarove glave vjeruju da je ona deformirana vjerojatno uslijed prirodnih uzroka.