Sarajevska sehara
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Sarajevskasehara.com » U Galeriji Opštine Novi Grad otvorena izložba “Reljef otjelovljenje crteža”
Kultura Magazin

U Galeriji Opštine Novi Grad otvorena izložba “Reljef otjelovljenje crteža”

REKLAMA

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba “Reljef otjelovljenje crteža“ sarajevskog umjetnika Adisa Lukača, koja će trajati 10 dana.

Izložbu čini 14 radova izvedenih u reljefu.

“To je jedna forma koja ostaje u tajnosti između umjetnika i djela i publika može na ovim reljefima da prati proces kada reljef počinje da se budi i prelazi u formu i težnju da osvoji prostor i postane slobodna skulptura u prostoru”, rekao je Lukač.

REKLAMA

Ono što inspiriše Lukača jeste čovjek, tačnije forma koja pod utjecajem unutarnjeg kosmosa svakog pojednica na površini ispisuje znakove koji upućuju na istinske vrijednosti, težnje, ljubavi, boli.

Pandemiju koronavirusa Lukač je iskoristio kako bi stvarao novo djelo.

Ova izložba je prva izložba u Galeriji Općine Novi Grad koja je otvorena nakon 3 mjeseca, a 11. jula biće postavljena izložba povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

“Mi smo pokušali da organizujemo izložbu a da to bude u skladu sa odlukama kriznog štaba. Imamo određeni broj ljudi koji mogu da uđu u jednom trenutku u našu galeriju, tako da se pridržavamo svih tih odluka. Što se tiče dalje našeg rada, nakon 10 dana koliko traje ova izložba mi krećemo dalje sa našim radom i novim izložbama”, kazala je Samra Omerbašić, stručni saradnik za kulturu i umjetnost.

 

REKLAMA

Povezani članci