U Hrvatskoj zabilježeno pola miliona noćenja u junu, dodatnih 160 hiljada turista očekuje se narednih dana

U Hrvatskoj je turistička sezona ipak počela i trenutno se kod naših susjeda odmara nešto više od 65 hiljada gostiju, a preko aplikacije Enter Croatia najavljen je dolazak 160 hiljada novih u sljedećih nekoliko dana.

Ovo su podaci Ministarstva turizma, a njegov sekretar Tonći Glavina rekao je medijima da se očekuje dolazak i većeg broja jer pomenuta aplikacija, projekt dva vladina ministarstva, još mnogim turističkim radnicima nije poznata.

U Hrvatskoj su trenutno otvorena 363 hotela i 218 kampova, a prema zvaničnim podacima u prvih 10 dana juna ostvareno je pola miliona noćenja.

U pomoć turističkim radnicima pritekla je i aplikacija Enter Croatia koja pomaže iznajmljivačima jer policija na granicama preuzima odgovornost, a oni trebaju na vrijeme upozoriti goste da na njoj popune neophodne podatke te tako imaju jednostavniji prelazak granice.

Kako piše HRT, od turističkih zemalja na Mediteranu jedino Hrvatska i Grčka ovoga trenutka sabiraju ozbiljnije brojeve dolazaka i noćenja, ali oprez i odgovornost ostaju prioritet.

Ministar Gari Cappelli za RTL je rekao kako je u Hrvatskoj u ovom trenutku otprilike 67 hiljada turista.

“Mađarska restrikcije uklanja u petak, a Austrija u ponedjeljak. Ukupno, kroz iduću sedmicu se otvaraju države koje pokrivaju 55 posto turističkog prometa Hrvatske”, izjavio je ministar.