U zemlji slobodnih: Afroamerikanci primorani učiti djecu kako se zaštiti od policije

Imam osam godina, nisam naoružana i nemam ništa čime bih vas mogla povrijediti- riječi su koje je osmogodišnja Afroamerikanka naučila od svojih roditelja u slučaju da se zatekne u situaciji koja bi uključivala policiju.

Izgovara ih držeći ruke u zraku kako bi dodatno pokazala da ne predstavlja prijetnju,

Njen otac je komentarisao ovo u razgovoru za Cut još prije tri godine na temu kako Afroamerikanci uče svoju djecu kako se suočiti s policijom u slučaju potrebe. “To je nešto što vježbamo u našoj kući”, otkrio je otac osmogodišnjakinje.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

#blacklivesmatter #justiceforgeorgefloyd #georgefloyd #breonnataylor #ahmaudarbery #Cut #minneapolis #louisville

Ein Beitrag geteilt von Cut (@cut) am

Upravo je policajac presudio Afroamerikancu Georgeu Floydu čija je smrt potakla masovne proteste koji se trenutno odvijaju u toj zemlji.

“Iz nekog razloga crnci su uvijek bili meta policije”, dodaje drugi otac koji je sudjelovao u snimanju za Cut.

“Prije nego što su postali policajci, ti ljudi su bili samo osobe. Osobe koje su sve svoje ideje, mišljenja i predrasude donijele sa sobom na taj posao”, objašnjava svojoj djeci pred kamerama još jedna Afroamerikanka.

“Zašto bi neki policajac zaključio da si ti učinila nešto loše?” upitala je jedna majka svoju kćerku pred kamerama. “Možda zbog boje moje kože”, odgovara joj djevojčica u suzama.

Snimka stara tri godine podijeljena je na Instagramu Cuta prije nekoliko dana i dosad je pregledana više od tri miliona puta. Izazvala je brojne reakcije.

“Ovo me rasplakalo. Žao mi je, zaista mi je žao. Zaista boli vidjeti da u 2020. godini i dalje moramo učiti djecu druge rase kako da se ponašaju pred policajcima”,  samo su neki od komentara, prenosi Index.hr.