Ublažavanje pravila: NBA neće testirati igrače na rekreativne droge

Rukovodstvo najpopularnije košarkaške lige na svijetu odlučilo je da nakon nastavka NBA sezone neće testirati igrače na rekreativne droge poput marihuana.

Kako prenose mediji, 31. jula nastavlja se NBA sezona u Disney Worldu, a restrikcije testiranja na prisustvo opojnih sredstava bit će relaksirane.

Drugi doping testovi i dalje će se sprovoditi, a svaki igrač obavezno se testira četiri puta tokom sezone. Ipak, u organizmu im neće tražiti tragove marihuane niti će ih kažnjavati ako ih slučajno otkriju.

NBA je ovu odluku donijela jer razmatra i skidanje marihuane s popisa nedozvoljenih sredstava u bliskoj budućnosti.

Ovim potezom NBA će košarkašima ipak olakšati zabranu izlaska iz kampusa u Disney Worldu, kao i zabranu posjeta porodica, djevojaka i prijatelja prije kraja prvog kruga play-offa, kad od 22 ekipe u igri za naslov ostane još samo njih osam.

Rukovodstvo lige očito smatra kako će konzumiranje marihuane zainteresovanim igračima pomoći da se lakše nose s viškom slobodnog vremena i smanje stres u novonastalim životnim okolnostima.

Još ranije je dokazano da marihuana ne spada u PED (sredstva za poboljšanje sposobnosti op.a) iako su mnogi košarkaši rekli da im pomaže da se fokusiraju za vrijeme utakmice i ignorišu sve što se događa mimo terena.