Uzor za umjetnike: Kako je Beyonce prešla put od pop zvjezdice do legende u svijetu muzike?

Danas je teško, čini se, upoznati nekog ko nikad nije čuo za Beyonce. Prije više od 20 godina ova atraktivna, talentovana Afroamerikanka pokazala se svijetu kao članica ženske pop grupe Destiny’s Child.

Danas, dvije decenije poslije, za Beyonce se može reći da je vodeća žena u muzičkoj industriji, ima milione fanove širom svijeta i bez sumnje je postala svojevrsna ikona u svijetu muzike, a njeno bogatstvo se procjenjuje na 460 miliona američkih dolara.

Šta je njen “x faktor”? Kada se desio taj “prelomni” trenutak u kojem se Beyonce izdvojila iz hrpe simpatičnih pop zvjezdica i hrabro zakoračila prema statusu velikana kao što su Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston i Prince?

Strogi Hollywood

Krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih vidjeli smo mnoge mlade nade muzičke industrije. Britney Spears, Avril Lavigne, Christina Aguilera, Pussycat Dolls i mnogi drugi stekli su ogromnu popularnost. Destiny’s Child, pa kasnije i Beyonce kao solo izvođač, nalazili su se u toj ekipi.

Kada se osvrnemo na ta vremena, primijetit ćemo da sve te mnogobrojne pop zvijezde uglavnom liče jedna na drugu. Od njihove muzike, do njihovog izgleda i javnog imidža, izgledale su kao da su proizvedene na fabričkoj traci i puštane u javnost. Hollywood je radio po preciznoj formuli koja im je osigurala veliku zaradu. Poznato nam je da su producentske kuće donosile mnoge važne odluke, te su izvođači često potpisivali stroge ugovore koji su dopuštali producentskim kućama da kontroliraju kako njihovu muziku tako i njihov imidž.

Beyonce Giselle Knowles-Carter u surovu muzičku industriju ušla je vrlo mlada. Sa samo sedam godina počela je da učestvuje u muzičkim takmičenjima. Njeni roditelji su bili vrlo posvećeni građenju njene karijere, te je njen otac dao otkaz na svom višegodišnjem poslu kako bi bio menadžer ženske muzičke grupe u kojoj je Beyonce pjevala.Od samog početka pokazala je veliki izvođački talenat i nesvakidašnje vokalne mogućnosti. Grupa je u međuvremenu nazvana Destiny’s Child, te su izbacile svoj prvi album 1998. godine.

Godine 2003., tada 22-godišnja Beyonce odlučila je da će započeti solo karijeru. U narednih 10 godina, izbacila je četiri albuma koji su sadržali hitove kao što su Baby Boy, Crazy in Love, Irreplaceable, Single Ladies, Who Run The World (Girls) koji su je, zajedno sa brakom sa slavnim hiphop umjetnikom Jay Z-ijem katapultirali među najveće zvijezde u svijetu muzike.

Beyonce je 2011. godine odlučila otpustiti svog oca sa pozicije menadžera i preuzeti stvari u svoje ruke. Tada su kružile mnoge glasine u vezi s uzrokom te odluke, međutim Beyonce je rekla da je željela imati više kreativne slobode i bolji privatni odnos sa svojim ocem. Naredne godine ona i Jay-Z dobili su prvo dijete, djevojčicu Blue Ivy.

Njen peti album koji je objavila 2013. godine bio je preokret u njenoj karijeri. Odlučila je snimiti spot za svaku od 17 pjesama na albumu i objaviti ih sve istovremeno, čime je trajno promijenila način na koji publika konzumira muzički sadržaj.

U svom vizualnom albumu dotakla se nekih vrlo privatnih tema, kao što su majčinstvo, ljubav i ženska seksualnost. Bio je to prvi put da Beyonce svojom muzikom u potpunosti slobodno izrazi sebe i svoje najdublje emocije.

Album je bio veliki hit i osigurao joj je čak dva nastupa na američkom Superbowlu. Međutim, kako je rastao interes za njenu muziku, rastao je i interes za njen privatni život. Tabloidi su mjesecima pisali o mnogim glasinama da je Jay-Z nevjeran svojoj prekrasnoj supruzi.

Tako je Beyonce početkom 2016. izbacila vrlo ličan vizualni album “Lemonade” u kojem je dokumentovala svoj put od tuge, bijesa, suočavanja i na koncu oprosta.

Par je nakon albuma dobio još dvoje djece, blizance Sira i Rumija. 2018. godine Jay-Z i Beyonce objavili su zajednički album “Everything is Love”, iz kojeg se izdvojila pjesme “Ape Sh*t” za koju je spot sniman u čuven francuskom muzeju Louvre. Spot je imao toliko pregleda na YouTubeu da su u Luvru napravili posebnu turu kako bi posjetitelji mogli vidjeti svaku umjetninu prikazanu na spotu.

Šta čini umjetnika?

Beyonce je bez sumnje vanserijski talentovana. Ipak, potrebno je više od “suhog” talenta da bi od jednog izvođača nastala legenda.

Prema definiciji, umjetnik je osoba koja, baveći se jednom ili više aktivnosti iz širokog spektra ljudskog djelovanja, potaknuta umjetničkim nadahnućem, uz talenat i osjećaj za lijepo (estetska vrijednost), stvara umjetnička djela kojim izražava svoju kreativnost, misli i osjećanja i na taj način komunicira sa svijetom.

U doba konzumerizma, društvenih mreža i površnosti, ono što svaki čovjek, svjesno ili podsvjesno cijeni je iskrenost.

Beyonce je svojim radom i svojom muzikom pokazala da nije samo još jedan dio ogromnog stoja koji proizvodi muziku za mase, te da nije samo jedna od stotina generičkih izvođača.

Postala je fenomen koji je danas kada je odlučila da će, kao pravi umjetnik, svojom emocijom prenesenom u stih, pokret, kadar izazivati emocije u drugima. Emocije koje ih čine tužnima ili sretnima ili inspirisanima.
Time je, kao i mnoge legende prije nje, dotakla srca miliona ljudi i iza sebe ostavila nešto trajno.