Velika Britanija popušta mjere: Početkom jula otvara muzeje, galerije, kina, restorane

Velika Britanija radi na relaksiranju mjera, pa će tako od 4. jula otvoriti frizerske salone, muzeje, galerije, kina, restorane i kafiće, prenosi The Guardian.

Britanci će poslije tri mjeseca izolacije moći posjetiti neko od ovih javnih mjesta, najavio je premijer Velike Britanije Boris Johnson u ponedjeljak.

Galerije, muzeji i kina imat će poseban način funkcionisanja, poput sistema kretanja u jednom pravcu i unaprijed rezervisanih karata za ograničavanje broja.

Ipak, iako je bilo govora i planova o tome, nadležni nisu oduševljeni idejom mijenjanja pravila distance od dva metra. Istakli su kako je uloženo puno truda kako bi se pronašao način da ljudi funkcionišu i komuniciraju na dva metra razdaljine, te kako bi mijenjanje tog pravila moglo stvoriti “noćnu moru”.

“Već je jedan od glavnih pokretača prepirki i svađa upravo ta fizička udaljenost, a ako dobijete situaciju u kojoj polovina stanovništva misli da je društveno distanciranje gotovo, a druga polovina se plaši stajati preblizu, to bi moglo dovesti do problema”, objasnio je službenik za zdravlje i sigurnost Doug Russell.