Vlada KS: Državni vrtići imaju pravo na pomoć, privatni sami određuju cijene

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da roditelji neće plaćati vrtić za april jer vrtići JU Djeca Sarajeva nisu ni radili zbog pandemije koronavirusa.

U privatnim vrtićima roditeljima se naplaćivalo za ono vrijeme kada su djeca bila u vrtićima i nisu imali pomoći od Vlade KS.

“Vlada KS ima pravo dati saglasnost na smanjenje cijena u vrtićima JU Djeca Sarajeva, a privatni vrtići sami određuju cijene svojih usluga i Vlada se u to ne može miješati. Vlada je smanjila cijene za pola marta, za april i najvjerovatnije isto ćemo učiniti i za mjesec maj jer vrtići nisu radili ni pola maja, ali o tome odluka još nije donesena. Stav Vlade je da roditelji i ne plate ono što nisu koristili i smatramo da je to fer i pošteno”, kazao je za Faktor Anes Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Nekoliko privatnih vrtića i reklo je za Faktor da su oni naplatili roditeljima onaj period kada su djeca boravila u vrtićima, a sada za juni plaća se puna cijena.

U privatnim vrtićima kažu da nisu dobili nikakvu pomoć od Vlade KS, odnosno da roditelji plaćaju manje za boravak djece, kao što je to slučaj u državnom vrtiću. Zbog toga je kažu i smanjen broj djece koji su krenuli ponovo u svoje vrtiće jer svi roditelji ne mogu to plaćati.