Washington: Večeras se očekuje jedan od najvećih protesta ikada

Danas se u Washingtonu očekuje najveći protest, protiv rasizma i policijske brutalnosti, do sada. Ovu informaciju potvrdio je načelnik policije, Peter Newsham.

Aktivisti preko društvenih medija pozvali su da se na protestu okupi milion ljudi.

„Imamo puno javnih informacija koje sugerišu na to da bi skup ove subote mogao biti jedan od najvećih koje smo ikad imali u gradu”, rekao je načelnik policije Peter Newsham za mjesne medije, dodajući da će veći dio središta grada biti zatvoren za promet.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper naredio je da sve zastave na državnim institucijama budu u subotu spuštene na pola koplja u čast Floydu, koji je rodom iz grada Fayettevillea u toj državi. U gradu će biti organizovana i memorijalna služba koju će prenositi televizija.

Protesti su u petak, između ostalog, održani u Atlanti, Los Angelesu, Minneapolisu, Miamiju, New Yorku i Denveru, a prosvjednici su se ponovno u velikom broju unatoč kiši okupili i ispred Bijele kuće.

Noćni protesti bili su pretežito mirni, ali situacija je i dalje jako napeta premda više lokalnih vlasti poduzima mjere u cilju reforme policijskog postupanja.

Savezni sudac u Denveru naredio je, primjerice, gradskoj policiji da više ne koristi suzavac, gumene metke i drugo neubojito oružje protiv prosvjednika.

„Ovdje je riječ o mirnim prosvjednicima, novinarima i liječničkim ekipama koji su postali mete ekstremnih taktika za gušenje pobuna, a ne protesta”, istaknuo je sudac R. Brooke Jackson u presudi.

Demokratski čelnici Minneapolisa izglasali su zabranu korištenja zahvata koljenom i gušenja, dok je guverner Kalifornije Gavin Newsom rekao da će zabraniti obuku policajaca za zahvate slične onom koji je primijenjen na Floydu.

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti, demokrat koji je u aprilu predložio povećanje financiranja za policiju, ove je sedmice promijenio gledište i kazao da će tražiti da se gradskoj policiji smanji proračun za 150 miliona dolara.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da bi njegova država trebala predvoditi u usvajanju reformi pod nazivom „Izgovorite njihovo ime”, koje predviđaju među ostalim da policijska dokumentacija o disciplinskim postupcima bude javno dostupna te zabranu zahvata gušenjem.

Protesti se u subotu očekuju i u mnogim gradovima širom svijeta.