Zabrinjavajući požari na Arktiku

Ne samo da se Arktik topi nego se u tom području događaju i požari. Naučnici iz Službe za nadgledanje atmosfere Copernicus upozoravaju na intenzivne požare na Arktiku nakon neobično toplog proljeća.

Copernicus prati signale izvora toplotne anomalije sa satelitskih slika.

Počinje sezona borealnih požara na sjevernoj hemisferi i naučnici iz Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) budno prate aktivnosti u arktičkom krugu dok sateliti počinju otkrivati ​​aktivne požare. CAMS upozorava na mogućnost zombi požara na Arktiku, iako ta hipoteza trenutno nije potvrđena, s obzirom na nepostojanje zemaljskih mjerenja. CAMS, koji provodi Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije, dosljedno prati intenzitet i emisije požara širom svijeta.

Nakon prošlogodišnjih neviđenih požara u nekim područjima sjeverne polutke, naučnici pri CAMS-u su uočili požare na području arktičkog kruga i u 2020. godini. Primijetili su “prilično tipičnu” požarnu aktivnost za regiju, za koju se očekuje da će se povećati u sljedećih nekoliko sedmica kako sezona napreduje, prema procjenama klimatologije 2003-2019.

Signali da su se zombi požari ponovo javili u arktičkom krugu, izazivaju zabrinutost jer su prošlogodišnji požari u regiji bili bez presedana, što je prouzročilo emisiju 50 megatona ugljičnog dioksida samo u junu 2019. – što je ekvivalent ukupnoj godišnjoj emisiji Švedske.

Ovo područje je bogato tresetom, koji se može zapaliti u odgovarajućim uslovima. Treset je organska masa biljnog porijekla, zapravo predstavlja slojeve i slojeve uginule mahovine i bogat je organskim tvarima. Gorenje treseta je sporo i zato su ovi požari pomalo prikriveni, pa ih naučnici nazivaju zombi požarima, ali gorenje može eskalirati. Borealne šume i tundra predstavljaju oko 33% globalnih kopnenih površina, a u njima je depozitovano oko 50% ukupnog ugljika zarobljenog u zemljištu, što je mnogo više nego količina ugljika koju su fiksirale biljke.

Izvor: Oslobođenje Portal