“Zagrljaji” Safeta Zeca najposjećenija izložba u Historijskom muzeju BiH

U nedjelju 14. juna će, nakon skoro sedam mjeseci, biti zatvoreni “Zagrljaji” Safeta Zeca, najposjećenija izložba Historijskog muzeja BiH posljednjih godina.

Radove nastale devedesetih godina, Zec je kompletirao zagrljajem Boška i Admire. Besmisao ratnog stradanja potakao ga je da te 1992. godine, na svoj način, s kistom u ruci, da likovni i umjetnički doprinos toj, po mnogima, temeljnoj bh. tragediji. Tragediji Sarajeva.

To je širok opus, dira neka mjesta naših, u ovom slučaju rastanaka, nekih tužnih stegno. Ja to zovem stegno, potreba ljudi u susretu, u rastanku, u tragediji, u sreći da se zagrle ili stegnu“, rekao je Safet Zec, akademski slikar i grafičar.

Izložba inspirisana bh. historijom otvorena je na Dan državnosti BiH te je jedna od najposjećejnijih izložbi Historijskog muzeja u proteklih nekoliko godina.

Ova izložba je zaista privukla značajan broj posjetitelja ne samo iz Sarajeva već iz cijele BiH, a posebno nam je značajno što je ova izložba koristila i mladima za razmišljanje o temama koje se tiču rata. Otvorila je brojna pitanja iz naše osjetljive prošlosti, senzibilizirajući historiju i govoreći iz perspektive pojedinca“, rekla je kustosica Historijskog muzeja BiH, Elma Hodžić.

Jedan od centralnih motiva ovog impozantnog opusa su ruke, koje maestra fasciniraju još od rane mladosti. Kako je rekao i sam Zec, mi i dan danas kroz velika umjetnička djela, bila da su filmska, likovna ili dramska saznajemo o Drugom svjetskom ratu. A on je kroz ovaj ciklus želio da se ljudska tragedija još jednom pokaže kako se ne bi zaboravila sva patnja koja je tada, devedesetih godina, pogodila i nas.

Svako na svoj način će pokušavati da da doprinos tom nerazumu koji vladi, toj ljudskoj spodobi koja od nekih veličanstvenih, kreativnih ili umnih, pomjera ovaj svijet, do najnižih, životinjskih stanja da ubije komšiju, da ubije svog školskog druga“, rekao je Zec za N1.

Autorica: Adrijana Gavrić