Započela registracija birača iz BiH za glasanje na izborima u Hrvatskoj

Državljani Hrvtaske koji žele glasati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzulatnim predstavništvima te zemlje u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu od danas se mogu registrovati.

Ambasada Hrvatske u BiH saopštila je da će registracija trajati do 24. juna i pozvala hrvatske državljane da to učine.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za prethodnu registraciju birača sa prebivalištem u Hrvatskoj, dok državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u toj zemlji i koji nisu podnijeli zahtjev za e-ličnu kartu moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, saopšteno je iz hrvatske Ambasade u BiH.

Prema službenoj dužnosti će biti registrovani hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a podnijeli su zahtjev za e-ličnu kartu.

U saopštenju se navodi i da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrovali i nemaju e-ličnu kartu sa prebivalištem u BiH, svoje pravo mogu ostvariti na dan održavanja izbora, potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Birači koji žele da glasaju na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta registracije birači mogu podnijeti lično, poštom, faksom ili mejlom, najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH ili nadležnoj kancelariji uprave u Hrvatskoj, ukoliko će na dan izbora boraviti u toj zemlji.

U saopštenju se navodi da zahtjevi moraju biti lično potpisani i dostavljeni uz kopiju važeće lične karte ili pasoša.

Osim toga, u saopštenju je navedeno i da se zahtjevi mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH, te na internet stranici Ministarstva uprave Hrvatske (uprava.gov.hr).

Popunjen zahtjev potrebno je dostaviti lično ili mejlom na adresu Ambasade Hrvatske u Sarajevu, Ulica maršala Tita broj 28 ili na e-mail (crocons.sarajevo@mvep.hr), u Ambasadu u Banjaluci u Ulici Milana Kranovića broj jedan, ili mailom (gkrhbanja@mvep.hr), kao i na adresu Ambasade u Tuzli u Ulici Kazan mahala broj jedan ili na mail (gkrhtuzl@mvep.hr).

Zahtjevi se mogu predati i na adresu Ambasade u Livnu u Ulici Trg žitarnica bb ili mailom (KRH.Livno@mvep.hr), te u Ambasadu u Vitezu, Poslovni centar broj 96 ili elektronskom poštom (krh.vitez@mvep.hr).

Predsjednik Hrvatske donio je 20. maja odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Hrvatski sabor koji će na biračkim mjestima u Hrvatskoj biti održani 5. jula, dok će na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih kancelarija Hrvatske u inozemstvu biti omogućeno glasanje 4. i 5. jula.