Zaposlenici na Facebooku, napuštaju kompaniju u znak protesta

Deseci zaposlenika Facebooka iznenada su iskoristili slobodan dan u ponedjeljak, zahtijevajući vrijeme da podrže demonstrante širom zemlje.

Dok je Twitter počeo označavati neke od predsjednikovih zapaljivih poruka, izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da bi ga njegova kompanija trebala ostaviti na miru.

U Oaklandu, Kalifornija, stotine zaposlenika Facebooka, u rijetkim javnim kritikama u ponedjeljak prema vlastitoj kompaniji, prosvjedovale su protiv odluke rukovoditelja da ne poduzimaju ništa o zapaljivim postovima koje je predsjednik Trump postavio na divovskoj platformi društvenih medija tokom protekle sedmice.

Mnogi zaposlenici, koji su rekli da odbijaju rad kako bi pokazali svoju podršku demonstrantima širom zemlje, dodali su automatiziranu poruku na svoje digitalne profile i odgovore e-poštom rekavši da su izašli iz ureda u znak protesta.

Protesna grupa, koja vodi virtualnu “šetnju” od kada većina zaposlenika Facebooka radi od kuće zbog pandemije koronavirusa, bila je jedna u nizu grupa zaposlenika koji su pritiskali rukovodioce Facebooka da zauzmu oštriji stav u vezi s porukama Trumpa.

Unutar kompanije, zaposlenici su poslali peticije i prijetili da će podnijeti ostavku, a brojni zaposlenici javno su pisali o svojoj nesretnosti na Twitteru i drugdje. Više desetina sadašnjih i bivših zaposlenika opisalo je nemire kao najozbiljniji izazov vodstvu Marka Zuckerberga, izvršnog direktora, otkad je kompanija osnovana prije 15 godina.

“Mržnja i retorika koja zagovara nasilje nad crnim demonstrantima od strane američkog predsjednika, ne jamči odbranu pod krinkom slobode izražavanja”, napisala je jedna zaposlenica Facebooka u internoj ploči s porukama, prema kopiji teksta koju je uočio The New York Times.

Zaposlenik je dodao: “Zajedno s zaposlenicima u kompaniji crnim i svim osobama s moralnom savješću, pozivam Marka da odmah ukloni predsjednikov post u kojem se zalaže za nasilje, ubistvo i neposrednu prijetnju crncima.”

NYTimes je pristao zadržati ime zaposlenika.  Zuckerberg je u više navrata tvrdio da bi Facebook trebao prihvatiti praktičan pristup onome što ljudi objavljuju, uključujući laži izabranih dužnosnika i ostalih na vlasti.

Više je puta rekao da bi trebalo omogućiti javnosti da odluči u šta će vjerovati. Taj je stav testiran prošle sedmice kada je Twitter dodao dva članka s tvitova provjere činjenica i upozorenja koja su prekršila Twitter-ova pravila oko suzbijanja birača i veličanja nasilja. No kako je Twitter postupao prema tvitovima Trumpa, Facebook je njegove postove na platformi ostavljao sam.  Zuckerberg je rekao da postovi Trumpa ne krše pravila društvene mreže.

Foto: FB post
Foto: FB post / The New York Times