Zašto je tako teško prestati dirati lice

Do prije nekoliko mjeseci nismo ni primjećivali koliko loše pojedinci peru ruke i koliko često imamo potrebu dodirivati lice.

Stručnjaci nas svakodnevno upozoravaju da se riješimo te navike jer upravo ona povećava rizik od zaraze koronavirusom. Zašto uopće imamo potrebu stalno rukama prelaziti po licu? Jeste li znali da često rukama prekrivamo lice kada nam je dosadno? To je zato što svoje osjećaje i misli izražavamo gestama, odnosno govorom tijela. Dakle, urođeno nam je i prirodno da dodirujemo lice dok nešto radimo ili objašnjavamo, a jedno istraživanje pokazalo je da u samo sat vremena lice dodirnemo 23 puta! Isto rade djeca i životinje.

Osim što nam je to sasvim prirodno, dodirivanje lica je i reakcija na stres. Dodirivanjem lica se umirujemo. Ipak, trebalo bi prestati to raditi jer tako prenosimo bakterije i otvaramo mogućnost zaraze.

Ako ste nervozni ili pod stresom posegnite za antistres lopticom koja će spriječiti da rukama idete po licu. Također, umjesto leća možete početi nositi naočale. Zapamtite, za svaku radnju potrebno je otprilike 66 dana da postane navika, pa obavezno perite ruke redovito, savjetuje Pink Villa.