Zastupnici u Skuštini KS testirani na koronavirus: Za sada negativni

Zastupnici u Skupštini KS testirani su na koronavirus nakon preporuke Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naime, Zavod za javno zdravstvo KS je pod oznakom “hitno” uputio preporuke svim zastupnicima u Skupštini KS. Preporuka je izdata nakon što su predsjedavajući Skupštine Mirza Čelik i zastupnik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković zaraženi koronavirusom.

U preporuci je navedeno da se svi zastupnici, koji su bili u kontaktu s Čelikom i Konakovićem 14 dana od trenutka testiranja, jave nadležnom ljekaru zbog utvrđivanja bliskog kontakta. Zatim su objasnili šta znači blizak kontakt.

“Bliski kontakt podrazumijeva boravak na razmaku manjem od 1,5 metara, duže od 15 minuta bez maske sa COVID potvrđenom osobom, Ukoliko je neko od zastupnika imao bliski kontakt prema definiciji, morat će nakon javljanja nadležnom ljekaru biti u samoizolaciji pod zdravstvenim nadzorom od dana poslednjeg kontatka sa potvrđenim slučajem, bez obzira na činjenicu da se kretao tih dana u javnosti i dolazio na posao”, obrazložili su.

JU Zavod za javno zdravstvo KS

 

Elvis Vreto, novi član stranke Narod i pravda testiran je na koronavirus nakon preporuke Zavoda za javno zdravstvo KS da svi zastupnici Skupštine KS budu testirani.

Kako je istakao za Sarajevsku seharu, Vreto je testiran 19.6. na prisustvo koronavirusa zbog kontakata u periodu 5.6. i 10.6. 2020. godine.

“Radio sam test 19.6, te trenutno nemam nikakve simptome. Posljednja sjednica na kojoj sam prisustvovao bila je održana 16.6., ali nisam bio u bliskom kontaktu sa Mirzom Čelikom koji je nažalost pozitivan na ovaj virus. U kontaktu sam sa ljekarima porodične medicine i strogo se pridržavam svih uputa”, poručio je Vreto.

Rekao je kako nije potrebno da ide u samoizolaciju ali svakako treba da prati moguće simptome.

“Po uputama do sada nije nužno da idem u samoizolaciju jer nisam bio u kontaktu u trajanju više od 15 minuta, te sam držao odstojanje od osoba veće od 1,5 metara. Neophodno je da pratim moguće simptome te budem u komunikaciji sa ljekarima”, istakao je Elvis Vreto za Sarajevsku seharu.