Završena prva faza čišćenja nakon velikog izlijevanja nafte na sjeveru Rusije

Službe za vanredne situacije u Rusiji završile su prvu fazu velike operacije čišćenja nakon što se 20.000 tona nafte izlilo u rijeku u sibirskom gradu Norilsk.

Nafta je se izlila u rijeku iz obližnje elektrane, uzrokujući štetu koju je jedna ekološka grupa opisala kao “katastrofalnu”.

Yevgeny Zinichev, lokalni šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije, izjavio je u petak predsjedniku Vladimiru Putinu da je prva faza operacije čišćenja završena.

“Vanredna situacija lokalizovana je 1. juna”, rekao je Ziničev, prenose lokani mediji.

Putin je proglasio vanredno stanje u Norilsku zbog izlijevanja.

U izjavi objavljenoj u petak ruski državni tužilac povezao je katastrofu u arktičkom gradu sa otapanjem permafrosta.

“Prema dostupnim podacima, preliminarni razlog za ovako nagli gubitak pritiska rezervoara dizelskog goriva bilo je propadanje tla i betonske platforme ispod njega”, navodi se u saopćenju.

“Kako bi se spriječilo ponavljanje slične situacije na posebno opasnim objektima koji se nalaze na teritorijama podložnim odmrzavanju permafrosta, generalnom tužiocu Ruske Federacije Igoru Krasnovu, regionalnim tužiteljima i tužiteljima zaštite okoliša naloženo je da izvrše sveobuhvatnu reviziju takvih lokacija.”

Tužioci su rekli da će nastaviti istraživati kako je došlo do izlijevanja u Norilsku.

Zaposlenici elektrane prvobitno su pokušavali obuzdati izljevanje i nisu dva dana prijavljivali incident hitnim službama, izjavio je u srijedu čelnik Ministarstva za vanredne situacije Evgeny Zinichev tijekom sastanka s Putinom koji je emitovan na nacionalnoj televiziji.

Norilsk je historijski gledano jedan od najzagađenijih gradova na svijetu. Prema istraživanju NASA-e za 2018. godinu na osnovu satelitskih podataka, Norilsk je na vrhu liste najgorih zagađenja sumpornim dioksidom, trošeći 1,9 miliona tona plina.