Zubandan: Na današnji dan prije 22 godine Hadis Zubanović donio Željezničaru titulu

Prije 22 godine Hadis Zubanović je postigao pogodak koji je Željezničaru donio titulu i to na meču protiv najvećeg rivala FK Sarajevo, piše Oslobođenje.

Pobjede u gradskim derbijima, utakmicama vječitih rivala, nešto su što se pamti među navijačima i daje posebnu draž tim utakmicama.

Sarajevski rivali odigrali su međusobno 140 zvaničnih utakmica, ali na prste ruke se m

ogu nabrojati one koje su ušle u legendu. Na današnji dan, petog juna 1998. godine, odigran je susret koji je pokazao da rečenica “utakmica za infarkt” sasvim sigurno nije samo floskula, poput mnoštva drugih koje se koriste u fudbalskoj terminologiji. Ne zna se tačno da li je i koliko bilo zastoja srca te večeri na Koševu, ali je sigurno da su mnogi tu noć dobili ozbiljna oštećenja srčanih mišića. Još je interesantnije da se ne zna za čije navijače je ova utakmica bila stresnija. Da li za navijače tima s Koševa, koji je dominirao tokom utakmice, ili za fudbalere Envera Hadžiabdića, koji su na kraju slavili pobjedu u završnici za pamćenje.

Rijetko koji duel odigran poslije rata budi toliko emocija kod navijača oba kluba, bez obzira na činjenicu da se plava strana grada radovala, a bordo tugovala. Možda bi jedino onaj prvi poslijeratni, odigran na reintegrisanoj Grbavici, mogao da parira ovom duelu. Fudbal je i te večeri pokazao zašto je toliko popularan. Pokazao je koliko je nepredvidiv i srušio sve mitove o kojima se godinama polemisalo da li su floskule ili ne.

“Ne pobjeđuje uvijek bolji na terenu” ili “Igra se dok sudija ne svira kraj” dobile su potvrdu te noći na Koševu.

Prepun stadion svjedočio je dijelu historije koji će se sasvim sigurno prepričavati decenijama poslije nas. Rijetko ko će se sjetiti svih promašenih šansi kluba s Koševa, svih odličnih reakcija odbrane Željezničara s Adnanom Gušom i Jasminom Hurićem na čelu, koji su tu noć igrali utakmicu svojih karijera. Svijet pamti pobjednike, strijelce pobjedonosnih pogodaka, a te večeri je upravo Hadis Zubanović imao dovoljno snage i znanja da u posljednjoj minuti iskoristi jednu izbijenu loptu iz svoje polovine, ostane miran i zatrese mrežu Mirsada Dedića. Pogodak koji mu je s dvadeset godina donio besmrtnost i svrstao ga uz bok s legendama kluba.

Dao je Zubanović mnogo pogodaka u karijeri, ali te večeri njegov pogodak je učinio da navijači plavih ovaj datum nazivaju po njemu. Peti juni ili, kako ga nazivaju među pristalicama Željezničara, Zubandan, ostao je tako zapisan za sva vremena.

Susret odigran prije tačno 22 godine i dalje je tema svih razgovora plavih i bordo navijača, a to dovoljno govori koliko je značajan, kako kod jednih tako i kod drugih navijača.