Zvijezda ‘Gospodara prstenova’ Ian Holm preminuo u 88. godini

Ian Holm, britanski glumac i zvijezda filmova iz trilogija “Gospodar prstenova” i “Hobit”, preminuo je ovog jutra.

Portparol glumca za The Guardian je potvrdio da je Holm preminuo u bolnici nakon duge borbe povezane sa Parkinsonovom bolešću.

“S velikom tugom javljamo da je glumac Ian Holm preminuo jutros u 88. godini života. Mirno je umro u bolnici, okružen porodicom i njegovateljima. Šarmantan, ljubazan i beskrajno talentovan, nedostajat će nam”, navodi se u saopćenju.

Holm je ostvario brojne uloge na filmskom platnu i u pozorištu, a iza sebe je ostavio suprugu i petoro djece.

Holm je osvojio Nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, a bio je i nominovan za Oscara za svoju ulogu trenera Sama Mussabinija u filmu ‘Vatrene kočije’ iz 1981. Izgleda kako su mu bile suđene sporedne uloge na malim ekranima, naročito nakon što je napustio pozorište 1976. Brojne obožavatelje prikupio je nakon uloge Bilboa Bagginsa u ‘Gospodaru prstenova’.

Ranije ovog mjeseca izrazio je žalost što nije mogao sudjelovati u virtualnom druženju s glumcima iz filmova u kojima je glumio.

“Žao mi je što vas ne mogu vidjeti, nedostajete mi i nadam se da će se vaše avanture nastaviti”, rekao je tada.

Godine 1976. dobio je nagradu Tony Award za izvrsnost u pozorištu, a 1998. nagradu Laurence Olivier za najboljeg glumca za njegovu ulogu u ‘Kralju Learu’.

Holm je široj publici najpoznatiji po ulogama hobita Bilba Bagginsa u “Gospodaru prstenova”, u ekranizacijama Tolkinovih djela, kao i ulogama u filmovima “Tuđin”, “Vatrenim kočijama”, i mnogi drugi.