4 UNSEEN: Sutra otvorenje izložbe Semira Avdića u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju BiH sutra (28. juli) će u 19 sati biti otvorena izložba “4 UNSEEN” autora Semira Avdića.

“Umjetnost je oduvijek omogućavala stvaraocima da se izdignu iz trenutnog konteksta stvarnosti u kojem kreiraju, oblikuju i afirmišu svoju umjetnost. ‘4 Unseen’ je priča o stvaraocu koji svojim djelovanjem pokušava da približi svjetove ruske avangarde i bosanskohercegovačkih stećaka, svjetove nadrealizma centralne Azije i evropskog zapada na način gdje ih spaja u fuziju stilova i različitih analognih tehnika”, navodeno je u saopćenju muzeja.

Na taj način “4 Unseen” se konačno “viđaju” i susreću, stapaju se u blizak susret svjetova koji se mire, upoznaju zaljubljuju i stvaraju konačnu sliku svijeta čiji je cilj suživot. Ideja suživota se provlači kroz estetiku suprematizma, analognih kolaža i ostalih materijala pogodnih za reciklažu i oživljavanje u okvirima umjetničke postavke.

“Konceptualni uvid estetika se nadograđuje kroz autorsku interpretaciju ovih umjetničkih pravaca sa početka 20. stoljeća i transponuje u omaž autorima kao što su Salvador Dali, Kazimir Malevič i Sergej Paradžanov čiji su radovi svojom refleksijom aktivno utjecali na autorov rad i nastali su kao rezultat divljenja ovih starih majstora”, napisano je u zaključku.

Pozivamo vas sutra, 28.07.2020. u 19:00 na izložbu “4 UNSEEN”.
Ulaz na izložbu je 7 KM.

Umjetnost je oduvijek…

Posted by Historijski Muzej BiH on Monday, 27 July 2020