Almir Bašović dobitnik prestižne književne nagrade “Kočićevo pero”

Ovogodišnja nagrada “Kočićevo pero” za proljeće i ljeto bit će dodijeljena književniku Almiru Bašoviću za knjigu “Četiri i po drame”, saopćeno je iz Zadužbine Petar Kočić Banja Luka-Beograd.

Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd dodjeljuje nagradu “Kočićevo pero” za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti misli i riječi velikog književnika Petra Kočića. O laureatu ove godine odlučivao je žiri koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

“Nagradi značaj daju imena koja su tu nagradu dobila. Ja sam jako sretan što sam dobio Kočićevo pero nakon ljudi od kojih sam učio zanat pisanja ili kolega čije pisanje jako poštujem, kao što su Dževad Karahasan, Slobodan Šnajder, Vida Ognjenović, Predrag Lucić… Knjiga je nastajala tokom petnaest godina, tako da mi je ovo nekakav znak da te godine ipak nisu pojeli skakavci. Zahvaljujem se kolegama iz žirija koji su mi ukazali ovu čast”, kazao je Bašović.

Predsjednik žirija Vukolić rekao je da je u ovoj knjizi sakupljen dramski opus pisca, dramaturga, teoretičara i esejiste Bašovića.

“Knjigu otvaraju “Priviđenja iz srebrenog vijeka”, Bašovićev nagrađivani te po regionalnim i evropskim teatrima izvođeni komad, čija je radnja osmišljena kao bolna potraga za nestalim mužem i sinom”, navodi Vukolić.

On je naglasio da je Bašović jedan od malobrojnih ovdašnjih pisaca koji posjeduju ne samo onu moralnu odgovornost prema najdubljim društvenim traumama poniklim na tlu košmarne historije balkanskih naroda, nego i onu čisto umjetničku.

“O tome svjedoči i njegova potreba da u svojim dramama stalno uspostavlja kontakt sa velikim tradicijama evropske drame i pozorišta”, rekao je Vukolić.

Nagrada “Kočićevo pero” za proljeće i ljeto bit će svečano uručena početkom augusta u Muzeju književnosti u Sarajevu.