Ambasador Rusije u BiH: Mi podržavamo suverenitet i nezavisnost BiH, ali NATO ne doprinosi miru na Balkanu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković je obavila službeni razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim.

Bisera Turković je zatražila pojašnjenje ambasadora Ivancova vezano za izjavu koju je dao u medijima, a koja se tiče puta Bosne i Hercegovine u NATO, piše Oslobođenje.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda. Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.

On je ponovio da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

Bisera Turković je istakla da su i do sada politički lideri Bosne i Hercegovine sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način.