Apple počeo probnu proizvodnju pametnih AR naočala

Još prije nekoliko godina Tim Cook govorio je o proširenoj stvarnosti kao jednoj od tehnologija budućnosti, a nakon toga sve su se češće pojavljivale glasine o njihovim naočalama za AR, a prema novim informacijama, njihov razvoj je ušao u novu fazu.

Naime, postigli su veliki napredak u razvoju jedne od najvažnijih komponenta takvog uređaja, poluprozirnih leća koje više nisu u fazi prototipa, već su sada u fazi probne proizvodnje.

Kako piše 9to5mac, Apple na razvoju poluprozirnih leća radi već nekoliko godina u saradnji s kineskim partnerom Foxconnom, koji je zadužen i za proizvodnju ostalog hardvera kompanije.

Sada kada su Apple i Foxconn utvrdili dizajn novih leća, slijedi tzv. faza “inženjerskog validacijskog testa” tokom koje bi Apple trebao napraviti hiljade jedinica proizvoda na kojima će testirati mogućnosti, kao i njihovu prikladnost za masovnu proizvodnju.

Leće koje će se koristiti u Appleovim proizvodima proširene stvarnosti malo su veće u odnosu na klasične leće u naočalama, a sastavljene su od brojnih tankih slojeva. Zbog takve osjetljivosti, proizvodnja AR leća veoma je izazovna.

Apple je, čini se, ipak izašao na kraj sa svim takvim izazovima te ljubitelji  kompanije s velikim nestrpljenjem iščekuju konačni proizvod kako bi saznali kako će izgleda i kakve će mogućnosti donijeti takve pametne naočale.